Back to top

Hájos Zoltán: „A vásárra érkezőknek jó pihenést, kellemes időtöltést és nagyon jó szórakozást kívánok!”

Publikálva: 2022, szeptember 22 - 08:00
Szerdán délután nyitotta meg hivatalosan Hájos Zoltán polgármester a 40. Csallóközi Vásárt. Az alábbiakban ünnepi megnyitóbeszédét tesszük közzé.
Hájos Zoltán: „A vásárra érkezőknek jó pihenést, kellemes időtöltést és nagyon jó szórakozást kívánok!”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Elérkezett tehát a várva várt nap, amikor is megnyitja kapuit a Csallóközi Vásár. A mai napot Önök közül már nagyon sokan várták, hiszen két évet kellett várni az előző vásár eltelte óta. 2020-ban, amikor a koronavírus megtámadott bennünket, nem is gondoltunk arra, hogy egyáltalán meg tudjuk-e abban az évben rendezni a vásárt, a következő évben reméltük, hogy sikerülni fog, viszont az év tavaszi tömeges fertőzöttség végett mégis ennek elhalasztása mellett döntöttünk, valamint, hogy megújítjuk a 40. Csallóközi Vásárnak helyszínt adó területet.

Most itt vagyunk ezen a megújult téren, amely négy napon át kulturált helyet biztosít a Csallóközi Vásárnak, az év többi napján városunk lakosainak és a Dunaszerdahelyre érkezőknek ad teret, hiszen nemcsak ez a kör alakú tér lett megépítve, hanem e tér szomszédságában található új gyermekjátszótér is, valamint megújítottuk a szabadidőpark több sportpályáját. Mind a teret, amin állunk, mind a gyerekjátszóteret és a sportpályákat a város saját költségvetéséből finanszírozta. Azért tudtuk megvalósítani ezt a nagy horderejű beruházást, mert az önkormányzat felelősségteljesen gazdálkodik.

42 évvel ezelőtt, 1980-ban az akkori városi- és járási vezetők szervezték meg az első vásárt, amely formája és tartalma eltért ugyan a mostani vásároktól, viszont ugyanúgy összehozta a Szerdahelyieket és a járásban élőket, mint most. Ha vissza tudnánk tekerni az idő kerekét, az akkori vásárban az állami tulajdonú üzletek standjait, valamint a földműves szövetkezetek és állami gazdaságok sátrait láthatnánk.

Az akkori üzletek vezetői olyan portékával érkeztek a vásárra, amelyet általában az üzletekben nem lehetett megvásárolni, vagy csak úgymond pult alól lehetett ezeket beszerezni. A vásáron résztvevőket a földműves szövetkezetek és az állami gazdaságok munkatársai vendégelték meg saját termékeket kínálva, készítettek sült kolbászt, sült véres és májas hurkát, lacipecsenyét és más finomságokat.

Csallóköz ugyan nem borvidék, viszont ebben a régióban is termesztettek szőlőt, így a szövetkezetek kínáltak saját termesztésből származó murcit és bort is. A vásárból nem hiányozhattak a körhinták és más a gyermekek szórakozására szolgáló kellékek. Akkoriban a vásárnak egyfajta népünnepély jellege volt.

A kezdetek óta már sok-sok év eltelt, a vásár jellege és tartalma is megváltozott, természetesen az emberek igényei is mások a 21. században, mint akkor volt. Mára már nincsenek állami tulajdonú boltok és üzletek, a szövetkezetek is egy sor változáson mentek keresztül. Most a kis és a közepes vállalkozók egész serege jött el városunkba, hogy eladásra kínálja termékeit, és vendégül látják mindazokat, akik a vásáron megéheznek és megszomjaznak.

A vásárnak más lett a jellege és a tartalma. A regionális vásár igazi nemzetközi figyelmet felkeltő kulturális és gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát, amelyhez szorosan kapcsolódik a dunaszerdahelyi termálfürdő, a szolgáltatásaival, valamint a száláskapacitásával. A vásár ideje alatt több kisvállalkozó is kínál szállást Dunaszerdahelyen szállodáikban, apartmanjaikban és panzióikban.

Tehát a Csallóközi Vásárnak nemcsak kulturális, gasztronómiai és kereskedelmi jelentősége van, hanem idegenforgalmi szempontjból is fontos.

A Csallóközi vásárnak ez előbb elhangzottakon kívül még olyan küldetése is van, hogy a fiatalokkal megismertesse a hagyományos mesterségeket, teret adjon a kézműves termékek árusítására, valamint hagyományőrző egyesületek és népművészeti csoportok bemutatkozására.

Az elmúlt negyvenkét év alatt a Csallóközi vásár külleme, jellege, tartalma és színvonala is megváltozott, ugyanakkor egy valami nem változott meg, nevezetesen a közösségmegtartó szerepe. Akkor is és most is a Csallóközi Vásár összehozta és összehozza a családokat, a barátokat, az ismerősöket, a munkatársakat, ezen felül már idecsábítja a turistákat is.

Engedjék meg, hogy kifejezzem köszönetemet a vásár szervezőinek, a Városi Hivatal munkatársainak, a Csaplár Benedek Művelődési Központ munkatársainak, a városi tulajdonú Municipal Real Estate kft. munkatársainak, minden kereskedőnek és vendéglátósnak, hogy szolgáltatásaikkal működőképessé teszik a vásárt, a művészeknek és zenekaroknak, hogy fellépéseikkel biztosítják a vásárra érkezők szórakozását.

Ezennel ünnepélyesen megnyitom a 40. Csallóközi Vásárt!

A vásárra érkezőknek jó pihenést, kellemes időtöltést és nagyon jó szórakozást kívánok! A kereskedőknek és vendéglátósoknak sok jó vásárlót és vendéget, a művészeknek és fellépőknek lelkes közönséget kívánok!

Ezt már olvasta?

Cookies