Back to top

Hájos Zoltán: „Magyar iskola nélkül elveszik a magyar hit, elveszik a nyelvünk, elvesznek a hagyományaink”

Publikálva: 2023, szeptember 4 - 12:30
Dunaszerdahely Város Önkormányzata nevében Hájos Zoltán polgármester köszöntötte a gyerekeket, a szülőket, illetve az iskola pedagógusait és munkatársait a Vámbéry Ármin Alapiskolában.
Hájos Zoltán: „Magyar iskola nélkül elveszik a magyar hit, elveszik a nyelvünk, elvesznek a hagyományaink”

Az új tanév ünnepélyes megnyitóján a polgármester elmondta, biztosan többen várták már az iskolát, voltak, akik kevésbe, de mindannyian egy jó közösségbe érkeztek. Bizonyos, hogy egy új korszak nyílik meg, főképp az elsősöknek ez a mai nap, hiszen új barátokat szereznek, megtanulnak írni, olvasni, számolni, és ami fontos: megtartják gyökereiket.

Hájos Zoltán polgármester hozzátette azt is, hogy aznap a második tanévnyitón vett részt – előtte a város egyik szlovák alapiskolájában járt. 

„Ott szomorú szívvel tapasztaltam, hogy milyen sok magyar gyermek jár oda, illetve elsőbe. Azok a gyerekek – amellett, hogy megtanulnak szlovákul – egyet vesztenek el: a gyökereiket.

Itt, ebben az iskolában a magyar gyerekek, amellett, hogy elsajátítanak sokminden fontos dolgot az életükhöz, megtartják magyarságukat. Magyar iskola nélkül elveszik a magyar hit, elveszik a nyelvünk, elvesznek a tradícióink, a hagyományaink, és azt hiszem, hogy elveszik a magyar lelkünk is.

Ebbe az iskolában számos mosolygós arcú magyar gyereket látok, akikből okos felnőttek válnak, és öntudatosak. Bízom benne hogy ők a saját gyerekeiket is magyar iskolába fogják járatni – ahogy mi is itt vagyunk, szülök.

Igaz, Szlovákiában nehezebb a magyar gyerek sorsa hogy magyar iskolába jár, de azt hiszem, ez a mi keresztünk. Ezt visszük magunkkal, lehet, nehezebbé teszi életünket, ugyanakkor megmaradunk olyan magyarnak lenni Felvidéken, aki tudja a másságot is tolerálni, a más nemzetet, a más nemzetiséget, ugyanakkor elvárja, hogy őt is tolerálják és tiszteljék, ahogyan ő tiszteli a másikat” – fogalmazott Hájos Zoltán.

Mindez azért is fontos, hogy a gyerekek tudjanak hinni magukban, és az eléjük állított feladatottal meg tudjanak birkózni. 

A polgármester megköszönte egyben a magyar szülőknek, hogy a gyermekeiket anyanyelvi iskolába adták, és a pedagógusoknak azt a fontos munkát, amit nemzetünkért nap mint nap végeznek. 

Ezt követően az alapiskola szülői szövetségének az elnöke, Koráb Krisztina elsősorban a kiselsősök szüleit köszöntötte, s egyben buzdította őket, hogy atívan kapcsolódjanak be a Vámbérys szülői szövetség munkájába – a gyerekeknek és a pedagógusoknak pedig kitartást, erőt kívánt az idei tanévhez. 

„Jó látni ezt a hatalmas tömeget. Ez a Vámbérys közösség” – szólt Masszi János igazgató is a tanévnyitón összesereglettekhez. Az igazgató köszöntötte a megjelenteket, kiemelten a legkisebbeket, az új elsős Vámbéryseket is.

„Örömünnep ez a mai nap, hiszen új tanévet kezdünk” – mondta az igazgató, kiemelve, hogy a két támasz, a város, illetve a szülők közösség nélkül az iskola nem tartana ott, ahol tart. „A város és a szülői szövetség is kell a sikeres és aktív munkához. (...) Kiselsőseinknek azt kívánom, hogy szedjék össze iskolánk falai között a tudást, de érezzék is jól magukat nálunk.” 

Masszi János hozzátette azt is, a szülőkhöz szólva, hogy „islánkban a szülői szövetség példaértékű a régióban – nem tartanánk ott, ha nem állna mögöttünk ez a hatalmas erő. Kívánom, hogy az elsős szülők is ehhez az erőhöz csatlakozzanak, hiszen számos esemény, és jó hangulatú nap telik nálunk.”

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Cookies