Back to top

Hagyományos idegenforgalmi szakmai nap érdekes előadásokkal

Publikálva: 2023, október 23 - 21:04
Jubileumi, ötödik alkalommal került megrendezésre az idegenforgalmi szakmai nap Szent István téri Közös Igazgatású Iskolában.
Hagyományos idegenforgalmi szakmai nap érdekes előadásokkal

Szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepelik a turizmust, és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére.

Mi is a turizmus ünneplése céljából szerveztük meg iskolánkban a hagyományos idegenforgalmi szakmai napot, amin az idegenforgalmat tanuló diákok vettek részt. Ez alkalommal Tuba Lajos, Győry Attila, Csörgő Tamás és Riedl Christopher fogadták el a meghívásunkat.

Tuba Lajos az aranymosásról tartott érdekes előadásából megtudhattuk, hogy az arany kötődik Csallóközhöz, mivel a Dunából is lehet aranyat mosni.  Szó volt az arany hosszú útjáról a hegyektől a folyókig, a 2 híres aranylázról, illetve arról, hogyan is kell valójában aranyat mosni a folyó vizéből. Manapság Csallóközben - Somorján, Dunaszerdahelyen és Komáromban lehet még aranymosó felszerelést megtekinteni.

Győry Attila Japánban szerzett tapasztalatát, élményét osztotta meg velünk a szakmai napon. Sok érdekes információt tudtunk meg a japán nemzetről, kultúráról, építészetről. Mint például azt, hogy Tokió 30 milliós, Csallóköz méretű város. Nagyon kevés az autó az utakon. A japánok fegyelmezettek, türelmesek, tisztelettudóak. Nincs az utcán szemétláda, a szemét magánügy, haza kell vinni, ott eldobni. Megtudtuk kik a jakuzák, a gésák. Mi az a zen-kert, sinto-szentély, torii-kapu. Győry Attila sok-sok fényképpel gazdagította előadását.

Csörgő Tamás, a Nyékvárkonyi „Hegyen-völgyön” Túraklub vezetője a klub kialakulásától kezdte előadását. Beszélt a túrákról, pontosabban az évi 12 túráról, amit ő szervez. Elmesélte, hogy a túra előtt páran végigjárják az előre eltervezett útvonalat, lemérve a távot, időt, kitapasztalva, van-e ivóvíz és büfé a környéken. Szót ejtett a túraversenyekről, gyalogtúrákról, nyári táborról - sátortáborról. Előadása közben bemutatta a túrázó kötelező felszerelését is, illetve a via ferrata (vasalt utak) sziklamászó felszerelését is.

A szakmai nap előadását Riedl Christopher zárta, aki végzős egyetemista létére az utazás megszállottja. Hét évnyi tapasztalattal rendelkezik az utazási szektorban és három éve saját utazási irodáját vezeti. Christopher a világon található országok közül jó párat bejárt és az előadása ezen országok bemutatásáról szólt.

Az idegenforgalmi szakmai napot a négy színvonalas előadás tette emlékezetessé. Bízunk benne, hogy a diákok ezt a sok új információt kellőképpen fogják tudni alkalmazni tanulmányaik, illetve majd munkájuk során.

Mgr. Ďurkovič Nóra, pedagógus

Ezt már olvasta?

Cookies