Back to top

Ha tüsszentünk, köhögünk, tegyünk zsebkendőt a szánk elé

Publikálva: 2022, december 13 - 06:00
Az influenzaszezonban gyakran kell szellőztetni az iskolákban és a munkahelyeken, ügyelni kell a kézfertőtlenítésre, és a felületeket is gyakran kell fertőtleníteni – javasolja Ján Mikas országos tiszti főorvos.
Ha tüsszentünk, köhögünk, tegyünk zsebkendőt a szánk elé

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a világhálón tette közzé az év 49. hetére vonatkozó tájékoztatóját.

Tanácsos kerülni a kézfogást, az ölelést, ne nyúljunk az arcunkhoz és a szemünkhöz, ne adjuk kölcsön másoknak a dolgainkat

– mondta Mikas. Ha tüsszentünk, köhögünk, tegyünk zsebkendőt a szánk elé – tette hozzá. Szájmaszkot viselni nem kötelező az iskolákban, az óvodákban vagy munkahelyeken – mondta Mikas.

Ez az egyén belátásán múlik, különösen, ha a betegség tüneteit kezdi tapasztalni, vagy éppen visszatér a kollektívába, miután felgyógyult

– zárta az országos tiszti főorvos.

Mikas felhívta a figyelmet, hogy a légúti megbetegedés tüneteinek jelentkezésekor otthon kell maradni, nem szabad munkába, iskolába vagy óvodába menni.

Aki beteg, forduljon orvoshoz

– hangsúlyozta.

A szakember ismét felhívta a figyelmet, hogy az influenza ellen a védőoltás a leghatékonyabb védekezés. Ha decemberben beoltatjuk magunkat, hatékony védettséget szerezhetünk akkorra, amikor az influenzaszezon várhatóan a csúcspontján lesz.

Ezen kívül A-, C-, E- és B-, valamint a D-vitamin szedésével lehet erősíteni az immunrendszert

– mondta, és hozzátette, fontos az is, hogy naponta sétáljunk a friss levegőn, és eleget aludjunk.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies