Back to top

Ha szükséges, a pedagógusokat is átirányíthatják

Publikálva: 2020, október 21 - 07:09
A tanítókat vagy a nevelőket a jelenlegi egészségügyi helyzetben más feladatkörbe irányíthatják át - közölte az oktatási tárca a szlovák sajtóirodával a Munka törvénykönyvére hivatkozva.
Ha szükséges, a pedagógusokat is átirányíthatják

A felsőtagozatos tanár például taníthat az alsó tagozaton vagy az alsó tagozatos tanító átmenetileg nevelőként működhet.

Amennyiben ez az átsorolás ugyanannak a munkáltatónak a döntése alapján történik, nincs szükség az alkalmazott beleegyezésére.

Amennyiben az iskola vagy a szabadidő központ nem jogi személy, hanem a település az alapítója, akkor ugyanarról a munkáltatóról van szó.

Ha az átmeneti átirányítás iskolák vagy szabadidő központok között történik, illetve különbözik az alapító, akkor írásos megállapodást írnak alá.

Tanítóhiány esetében a szabadidő központ nevelőjének munkáltatója megállapodhat egy másik munkáltatóval, például egy alapiskola igazgatójával a nevelő átmeneti áthelyezéséről a szabadidő központból az alapiskolába.

Az átirányított alkalmazottnak írásos nyilatkozatot kell bemutatnia arról, hogy nem mutatja a fertőzés tüneteit és nem kötelezték őt karanténba vonulni, esetleg nincs betegállományban, amelyet az orvosa igazol. Ezt követően az átirányított pedagógusnak be kell tartania az iskola működését szabályozó valamennyi előírást, illetve az általánosan kötelező érvényű intézkedéseket.

Amennyiben az így átirányított pedagógus megfertőződne a saját iskoláján kívül, a felelősség kérdésének eldöntése a tárca szerint tárgytalan. A jelenlegi járványhelyzetben, és amiatt is, hogy a pedagógus nem izolálódik kizárólag az iskolai közösségben - állítja a minisztérium - gyakorlatilag nem lehet kijelenteni, hogy az illető az átmeneti munkahelyén fertőződött meg, még abban az esetben sem, ha valamelyik tanulóját pozitívan tesztelik.

forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus
Cookies