Back to top

Ha megfázásos tünetek lépnek fel, inkább maradjon otthon a gyerek

Publikálva: 2021, szeptember 7 - 14:15
Ha az iskolába járó gyereknél a COVID-19 tüneteit észlelik, elővigyázatosságból inkább maradjon otthon, javasolják a Közegészségügyi Hivatal szakemberei.
Ha megfázásos tünetek lépnek fel, inkább maradjon otthon a gyerek

„Ugyanúgy akkor is maradjon inkább elővigyázatosságból otthon a gyerek, ha valamelyik családtagjánál felmerül a koronavírus gyanúja”

– hangsúlyozta Dagmar Kollárová járványügyi szakorvos, a Nagyszombati Regionális Közegészségügyi Hivatal járványügyi osztályának vezetője.

A COVID-19-cel összefüggésben a szülőknek különösen olyan tünetekre kell összpontosítaniuk, mint a

hőemelkedés vagy a láz, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, torokfájás, fejfájás, izom- vagy hasüregfájdalom, légszomj, fáradtság, hányinger és hányás, hasmenés, étvágytalanság vagy kötőhártya-gyulladás.

Tünetek jelentkezése esetén, a szakemberek azt javasolják, hogy először telefonon konzultáljanak a gyermekorvossal a következő lépésekről.

A Közegészségügyi Hivatal szerint a gyerekek nagyobb kockázati tényezőt jelentenek a magatartásuk miatt, ami a járvány második hullámában is beigazolódott az oktatási intézményekben.

„Ha a gyerek meglátogatott egy iskolán kívüli csoportot vagy rendezvényt, és a szülőnek tudomása van arról, hogy több résztvevőnek nehézségei vannak, ne küldje a gyereket az iskolába, és konzultáljon gyermekorvosával a szükséges lépésekről” 

– javasolja Mária Štefkovičová, a járványügyi főhigiénikus fő szakértője.

A 12 év alatti gyermekeket Szlovákiában egyelőre nem oltják be a COVID-19 ellen, ezért a Közegészségügyi Hivatal szerint az iskolai csoportok fogékonyabbak lesznek a járványra. Ugyanakkor a gyerekek egy képzeletbeli „összekötők” lehetnek a járvány harmadik hullámában az iskola és családjaik között.

„Ezért megköveteljük a megszabott intézkedések szigorú betartását, beleértve a karantént is, különben nem zárható ki, hogy az ilyen korú gyermekek csoportjában több gócpontja alakul ki a fertőzésnek”

– tette hozzá Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies