Back to top

A gyermekek agyát is fejleszti az ölelés

Publikálva: 2019, november 3 - 07:32
A kifejezés bizonyára mindenki számára ismerős: a szeretet rejtélyes módon, de működik. Már több kutatás bebizonyította, hogy szükség van rá az optimális pozitív érzelmi és fizikai fejlődéshez. Ezt fokozták most tovább a kutatók, akik az oxitocin nevű hormon át, tudományosan is megmagyarázták az ölelés jótékony hatásait.
A gyermekek agyát is fejleszti az ölelés

A kutatás alapját az oxitocin kiemelkedő szerepe adta, amely a hipothalamus úgynevezett nagysejtes neuronjaiban termelődő, és az agyalapi mirigy hátulsó lebenyében raktározódó hormon. Inger hatására innen szabadul fel, és kerül az agyalapi mirigy érhálózatába. A hormon innen már eljuthat azokhoz a szervekhez, melyeknek a működését befolyásolja. A kutatók először 1906-ban azonosították és figyelték meg.

Az oxitocin elengedhetetlen a terhesség során, mert stimulálja a méh összehúzódását és a szoptatást. A szülés első, előkészítő szakaszában fokozódik a méhben található oxitocin receptorok száma, majd a vajúdás során fokozatosan emelkedik a szintje, végül a kitolási szakaszban a legnagyobb a hormon koncentrációja. Más tanulmányok sokkal mélyebb és messzemenő szerepet tulajdonítottak az oxitocinnak, amely befolyásolja az emberek közötti társadalmi interakciót és kötelékeket. Nem véletlenül hívják a kutatók boldogság- vagy szeretethormonnak az olyan hatásai miatt, mint a társas kapcsolatok kialakítása, a párválasztás vagy az anyaság érzésének kialakítása.

Az oxitocin nyugtató hatásával és a stressz csökkentésével járul hozzá a boldogságérzet kialakulásához.

A hasonló tulajdonságokkal rendelkezők kötődésének kialakításában a hormon elősegíti a megkülönböztetést a csoporton belüli és a csoporton kívüli tagok között – magyarázza a tanulmány, amelyet a Psychology Today tudományos lapban publikáltak. – Előmozdítja a csoporton belül a hozzánk hasonló tagok iránti kötődést és elmossa az előítéleteket a csoporton kívüli személyekkel szemben.

A folyamatban lévő hormon-kutatások már többször rámutattak a biológiai és pszichológiai rendszerek összetettségére. Az oxitocin, mint különleges hormon mindkét nemben megtalálható, serkenti a „reproduktív folyamat" minden aspektusát, kezdve a bizalom kialakulásától a szexuális izgalomig.

Az állatvilágban több egyed él magányosan, ám az emberek társas lények. Nem véletlenül. A társadalmi befogadás és az emberi kapcsolatok szükségesek a túléléshez. Ez akkor válik nyilvánvalóvá, amikor valaki társadalmilag elszigeteltté válik, ami szinte minden esetben a depresszióval jár és gyakran a betegséggel ér véget. És itt lép be az oxitocin kiemelt fontossága.

A szeretet és a ragaszkodás neurobiológiai mechanizmusai izgalmas körforgást jelentenek – mutattak rá a kutatók. – Párt választunk, beleszeretünk valakibe, gyermekünk születik, akit szeretettel és odaadással felnevelünk, majd az utódunk folytatja ugyanezt a folyamatot.

Hozzátették: a vonzalom és a társadalmi kötések fiziológiai és érzelmi megnyilvánulások, de ennél sokkal többet jelentenek.

Az oxitocin ugyanis elengedhetetlen az embrionális agy fejlődéséhez.

Pontosabban, a hormon szerepet játszik az agyalapi mirigy erek kialakulásában, amelyek szabályoznak számos fiziológiai folyamatot, például a stresszt, a növekedést és a szaporodást.

Így lehet az, hogy az ölelésben (és az általa) felszabaduló oxitocin számos fejlődési folyamatban gyakorol jótékony hatást az emberekre, főként a gyerekekre. Ez a hormon tehát sokkal nagyobb hatással lehet ránk, mint ahogy azt valaha is gondoltuk.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies