Back to top

Gröhling javaslata ellenére több egyetem szeptember 21-én kezdi meg a tanévet

Publikálva: 2020, augusztus 21 - 10:54
Bár Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter arra szólította fel a felsőoktatási intézményeket, hogy a 2020/2021-es tanév téli szemeszterét a tervezettnél később, szeptember 28-án kezdjék meg, több intézmény mégis a tanévkezdés eredeti időpontjához, szeptember 21-éhez tartja magát.
Gröhling javaslata ellenére több egyetem szeptember 21-én kezdi meg a tanévet

„A pozsonyi Comenius Egyetem (UK) mérlegelte az oktatásügyi minisztérium javaslatát, és úgy döntött, hogy a szemeszter megkezdését nem halasztja későbbre, és az eredeti ütemterv szerint kezd”– közölte a TASR hírügynökséggel Martina Mášiková, az egyetem rektorátusának munkatársa.

A 2020/2021-es tanév hivatalosan szeptember 21-én kezdődik, egyes karok azonban korábban kezdenek, a konkrét tanulmányi programoktól függően.

A pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (STU) szintén mérlegelte az oktatásügyi minisztérium javaslatát, de úgy döntött, hogy a tanévet az eredeti ütemterv szerint, szeptember 21-én kezdi meg, többek között a 2019/2020-as tanév nyári szemeszterében szerzett, az ütemterv változtatásaival kapcsolatos tapasztalatok miatt.

„A járványhelyzet rosszabbodása esetén készek vagyunk a tanítást, amelynek az STU-n szeptember 21-én kellene elkezdődnie, távúton megvalósítani, amíg erre szükség van”

– közölte Monika Bakošová rektorhelyettes.

„A kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) karainak és speciális rendeltetésű műhelyeinek prioritása a hallgatók és alkalmazottak egészségének magőrzése. Ezért fokozott figyelemmel követjük a járványhelyzet alakulását. Ennek rosszabbodása esetén készen állunk az átszervezésre és a járvány terjedését korlátozó intézkedések bevezetésére” – közölte az egyetem vezetősége. A téli szemeszter kezdetét itt is szeptember 21-re tervezik.

„A tanítás későbbi megkezdése megbontja a tanítás tartalmi menetét. Az eddigi tapasztalatainknak és a megfelelő technikai, illetve tanítási körülményeknek köszönhetően tudunk reagálni a helyzet megváltozására, és be tudjuk vezetni a távúton történő oktatást”

– tette hozzá az egyetem vezetősége.

Renáta Chosraviová, a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem sajtószóvivője szintén megerősítette a TASR-nek, hogy az új tanévet szeptember 21-én kezdik meg.

„Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és mind a jelenléti, mind a távúton történő oktatás lehetőségét kihasználjuk” – tette hozzá.

Gröhling kedden (augusztus 18.) azt javasolta, hogy a 2020/2021-es tanév téli szemeszterének kezdetét a felsőoktatási intézmények halasszák szeptember 28-ra. Abban bízik, hogy a felsőoktatási intézmények nagy része ehhez tartja majd magát.

felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Cookies