Back to top

Grendel Lajost is díjazta a megye

Publikálva: 2018, november 18 - 19:55
Nagyszombat Megye Önkormányzata az idén első alkalommal ítélte oda az Anton Srholec-díjat, amit Grendel Lajos író, Jaroslav Žilák politikai fogoly, Helena Woleková aktivista, Milan Kňažko színész, a bársonyos forradalom egyik vezéralakja, valamint in memoriam Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová kaptak. A díjakat a megyeelnök, Jozef Viskupič adta át.

A megye a díjat azért alapította, hogy így ismerje el azokat, akik sokat tettek a szabadságért, az emberi jogokért és a demokrácia megszilárdításáért, akárcsak annak névadója, Anton Srholec, aki bár sokat szenvedett az átkos rendszerben, mások segítésére tette fel az életét. A szlovákiai magyar irodalom egyik legjelesebb képviselője, Grendel Lajos író, aki a Független Magyar Kezdeményezés egyik alapítótagja is, a szabadság érdekében végzett hosszú évtizedes intellektuális és polgári missziójáért érdemelte ki az elismerést, amit fia, Grendel Gábor vett át.

A többi díjazott szintén – különböző módokon – sokat tett azért, hogy Szlovákiában erősödjön a demokrácia és jobban odafigyeljünk az emberi jogokra. A februárban meggyilkolt fiatal újságíró és menyasszonya számára odaítélt díjat szüleik vették át.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies