Back to top

Godány Sándor mementója

Publikálva: 2023, február 22 - 07:59
A múlt héten nyílt meg a Csallóközi Múzeum kiállítótermében Godány Sándor festőművész Metamorfózisok című kiállítása. Lacza Tihamér, a kiállítás kurátora, valamint Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatója köszöntötték az egyházgellei művészt. Alább az igazgatónő ünnepi gondolatait olvashatják.
Godány Sándor mementója

A kiállítás visszatekintésként is értelmezhető – lehetőséget nyújt arra, hogy a 80 – as és 90 - es évektől egészen napjainkig nyomon kövessük a művész munkásságának alakulását. Csallóköz szülöttje, aki Egyházgellén él, paradox módon itthon az elmúlt években, sőt évtizedekben a hazai nagyközönség előtt ily nagylélegzetű kiállítással már körülbelül 15 éve nem mutatkozott be. Kiállításainak száma viszont nagy, felsorolni is nehéz lenne. Szlovákia, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Románia, Szerbia, Szlovénia, de Argentína és Paraguay városaiban és galériáiban.

Godány Sándort a világ jelentős művészeinek listáján, a Buenos Aires-i Centro Cultural Borges – ARS-Omnibus (2006) jegyezékében is szerepel, melyen Picasso vagy Salvador Dali is megtalálható.

Festményeit Barcelonában és Madridban is megcsodálhatták már, ahol a kiállítást Szlovákia nagykövete Vladimír Grácz nyitotta meg az Európai Bizottság igazgatónőjével Aramázaza Beristainnel. A tárlatok folytatódtak Malagában, Sevillában és más városokban is. Ezek csak a legjelentősebb kiállítások. Jelenleg Pretoriában és Fokvárosban készülnek tárlatok. Godány Sándor fontos nemzetközi díjak tulajdonosa, így 2007 - ben Olaszországban elnyerte a Grot-amáre - művészeti díjat, 2010 - ben pedig a Műkritikusok Nemzetközi Díját.

A több mint húsz vagy tíz évvel ezelőtt készült alkotásaiban spirituális, sőt meditatív, látomásszerű üzeneteket figyelhetünk meg napjaink történéseiről... Destrukció, ránehezedés, sűrűsödő légkör, az egyén és a társadalom súlypontjának elvesztése. A keresztek, melyek szinte minden alkotásról megszólítanak minket a múltban összetörtek, szúrósak, határvonalak nélküliek, mintha csak lelkiismeretünkbe akarnának beleszúrni. A mai festmények már mások... Látomások, melyeket az idő nagyon is igazol, mégpedig meggyőzően...

Munkásságának üzenete az élet és a Teremtő iránti tisztelet és szeretet.

Szinte természetes számára az Univerzummal való bizalmas és kölcsönös kommunikáció. Alkotásaiban 2010 - ben épp ezt fedezte fel Joan Luis Montané a Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének tagja, amikor az alkotónak, ennek a csallóközi festőnek, aki alázatosan, szerényen él és kis gellei műtermében csendesen alkot díjat adott át. Beszédében ezt mondta:

... a kereskedelem, a határok egyszerű átlépése és a természet destrukciója holokauszthoz vezet, melytől csak azok menekülnek meg, akik a fény útját választották. Godány Sándor munkásságával igyekszik összhangba hozni minket azzal, ami természetes... A természet mi vagyunk, még ha el is határoljuk magunkat tőle. Kutass a lelkedben, és megtalálod a fényesség italának megoldását, melyet Godány Sándor az egyházgellei festőművész kínál nekünk."

Godány Sándor munkásságával mindig is komoly tényekre hívta fel figyelmünket, és ismét a megmenekülés "fényességes italának receptjét" kínálja. Ma sokkal meggyőzőbben, mint valaha.

Köszönetünkre és tiszteletünkre érdemes.

Jana Svetlovská

A nagyszámú érdeklődőt vonzó kiállítás megnyitójáról portálunk is beszámolt, mely ITT olvasható. 

Ezt már olvasta?

Cookies