Back to top

Az öröm és a remény hírének hozója a Csallóközi Múzeumban

Publikálva: 2023, február 18 - 14:27
A sárosfai születésű, jelenleg Gellében élő festőművész, Godány Sándor változatos alkotásait csodálhatják meg az érdeklődők a Csallóközi Múzeum kiállítási termében.
Az öröm és a remény hírének hozója a Csallóközi Múzeumban

A csütörtöki megnyitón Tilajčík Edit, a megnyitó háziasszonya üdvözölte a kiállító művészt, a megjelent vendégeket, az érdeklődőket, majd átadta a szót Jana Svetlovskának, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjének.

Godány Sándort a nagyvilágban is ismerik és elismerik, hiszen a Buenos Aires-i Centro Cultural Borges nyilvántartásában is szerepel, mint meghatározó képzőművész. Sok-sok nemzetközi kiállítása mellett Madridban, Malagában, Sevilában is láthatott tőle alkotásokat a közönség. Hamarosan Pretóriában és Fokvárosban állítják ki képeit - mondta el köszöntőjében Jana Svetlovská.

„Grafikát és festészetet a jeles somorjai képzőművész-tanártól, Skriba Páltól, majd a párkányi festőművésztől, Barta Gyulától tanult, de az elért sikereket saját útját járva érte el. Ma – a festményeket megtekintve – ezt az utat láthatjuk, mely egyedi és megismételhetetlen. Mindenben a csallóközi táj és föld inspirálja őt. Mindegy, hová került volna, mindig a Csallóközt festené meg, és azt, ami vele összefügg “ – hangoztatta az igazgatónő.

Alkotásainak különlegessége, hogy nemcsak a szépséget, hanem a táj és a társadalom felbomlását, tönkretételét is láthatjuk. Ugyanakkor mindig világos alapra helyezi témáit, mintegy a megmenthetőség ígéretét, az igazságosabb élet lehetőségét megjelenítve.

„Jelen kiállítás fontos részét képezi az Emlékezés sorozat, melynek jelentős része 2022-ben készült. Nem kell különösebben emlékeztetni egyikünket sem arra, hogy milyen volt az az év, hiszen mindannyian átéltük.

Godány Sándor pedig mintegy a jövőbe látva, mint egy apostol hozott nekünk új hírt: az öröm, a változatosság és a remény evangéliumát.

Godány Sándor munkásságával harmonizálni szeretne minket mindennel, ami természeti; hiszen mindannyian a természet részei vagyunk. “ – emelte ki köszöntőjében Jana Svetlovská.

Lacza Tihamér, tudománytörténész, újságíró, a kiállítás kurátora megnyitójában elmondta, már egészen fiatalon értékelték Godány Sándor tehetségét, iskolai tanulóként több díjat is kapott.

„Első műveit a csallóközi és a Duna menti táj ihlette, és ez a vonzódás talán arra is magyarázatot ad, miért lett elkötelezett természetvédő és a bősi vízerőmű megépítése ellen tiltakozó aktivisták egyike“ – mondta a kurátor.

Ugyan autodidakta festőként indult, de olyan tudatosan kereste a formai megoldásokat és a kifejezési eszközöket, hogy munkássága még a legszigorúbb műítészeket is elismerésre késztette.

Különösen lenyűgöző, ahogy természetes módon olvasztja egymásba a színeket, ahogy egyéni technikájának köszönhetően képei szinte térbeli kiterjedésűvé alaklnak át – méltatta Godány Sándort Lacza Tihamér.

„Noha az itt látható festmények elsősorban az utóbbi két évtizedben születtek, a művész fontosnak érezte, hogy a korábban keletkezett alkotásaiból is felvonultasson néhányat, mintegy jelezve, hogy honnan indult és hová tart.

Meggyőződése, hogy a képeken az ember és a világ meglehetősen bonyolult kapcsolatát jelenítse meg, elsősorban azt a diszharmóniát, amely mindennapjainkat egyre inkább jellemzi“ – tartotta fontosnak elmondani a kiállítás kurátora.

A két köszöntő után Tilajčík Edit kiemelte, hogy a kiállító művész ugyan a Csallóközben született, de nemzetközi elismerésnek örvend. Olaszországban Godány művész úrnak ítélték 2007-ben A Művészeti Teljesítmény Elismeréséért Díjat, 2010-ben a Kritikusok Nemzetközi Díjával ismerték el művészetét, míg idehaza 2018-ban megtisztelték, mint Nagyszombat megye elismert személyiségét.

Az ünnepélyes megnyitó záróakkordjaként az est háziasszonya Zöld Emesét és édesapját, Zöld Lászlót invitálta a „színpadra“, hogy zeneszóval tegyék még meghittebbé a megnyitó hangulatát.

Godány Sándor Metamorfózis című kiállítása 2023. március 11-ig látogatható a Csallóközi Múzeum kiállítási termében.

A megnyitón készült felvételeinket Képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies