Back to top

Forgalomelterelés és parkolási tilalom 22-én, az Autómentes napon

Publikálva: 2020, szeptember 17 - 09:27
Mint arról korábban már beszámoltunk a város szeptember 22-én 9 és 15 óra között az Autómentes nap keretén belül lezárja a Fő utcát a Szent István tértől a Duna utcáig, illetve a Kondé püspök utcáig. A lezárás ideje alatt a közlekedésben résztvevők forgalomeltereléssel, illetve egyes utcákban parkolási tilalommal számoljanak. Mutatjuk a részleteket!
Forgalomelterelés és parkolási tilalom 22-én, az Autómentes napon

Kibocsátásmentes közlekedést!

Klímabarát közlekedés mindenkiért – ezzel a címmel hirdették meg az országos akciót, amelybe Dunaszerdahely is bekapcsolódik. Aznap a Fő utcát lezárják, a forgalmat elterelik, és a napi 20 000-es áthaladó forgalmat felváltva kerékpárstandok lesznek kihelyezve, ahol a klasszikus kerékpárok mellett az e-kerékpárokat is bemutatják, illetve más elektromos meghajtású járműveket, valamint azok töltőállomásait, de a hidrogénhajtású járművek standjai is megtekinthetőek lesznek aznap. Az Autómentes nap céljairól korábban itt írtunk

Ingyenes lesz a városi busz, színes programok is jönnek

A klímabarát közlekedés támogatására az önkormányzat úgy határozott, hogy szeptember 21. és 25. közti időszakban a városi tömegközlekedést a nyilvánosság számára ingyenessé teszi.

Emellett szeptember 22-én egész napos programsorozat várja a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtt, illetve Fő utcán az óvodákat és az iskolákat, valamint a város lakosságát. Ennek részleteit rövidesen közzétesszük. 

Útlezárás, forgalomelterelés, parkolási tilalom több utcában

Mivel a Fő utcát a Szent István tértől a Duna utcáig, illetve a Kondé püspök utcáig 9 és 15 óra között lezárják, aznap forgalomeltereléssel és ebből adódóan parkolási tilalommal kell számolni.

A Pozsonyi és Nagyabonyi út felől érkező forgalmat a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtól a Szent István tér, illetve a Štefánik utca felé terelik, a Fő utcára visszatérni a Kondé püspök utcán lehet majd, illetve onnan visszafelé is így lehet közlekedni.  

A Fő utcára nem lehet majd kihajtani a Sládkovic, a Rózsa és a Bacsák utcákból, illetve ezen utcákban 9-15 óra között a forgalom kétirányúsítva lesz, úgy, hogy azokban a Fő utca felőli végükben lehet majd megfordulni. Ennek okán ezekben az utcákban az adott időszakban tilos lesz a parkolás. A kultúrház mögötti parkolót is lezárják, magyarán aki reggel oda beáll, annak csak 15 óra után lesz módja onnan kijutni.

A parkolási tilalom egyben érvényes lesz a Fő utca lezárt részének egészére is! 

A Városi Hivatal Műszaki osztálya ezért is előre kéri a lakosok, és az ottani üzletek, hivatalok megértését és türelmét a forgalmi rend változása kapcsán.

A távolsági autóbuszok és a városi autóbuszok menetrendje is változik. Ideiglenes buszmegálló kerül ki a Fő utcán Komárom felé, a körforgalom után. 

„Első ízben vágunk bele az autómentes nap megszervezésébe Dunaszerdahelyen, hiszen fontos számunkra a környezetbarát közlekedés, valamint, hogy a gyerekek már óvodás- és iskoláskorban is elsajátítsák a biztonságos közlekedés alapvető ismereteit. Szeretnénk ezzel a nappal is felhívni a figyelemt az egészséges és környezettudatos életmód fontosságára” – jelezte Karaffa Attila alpolgármester.

(na)

Ezt már olvasta?