Jelenlegi hely

Lezárják a Fő utcát – csupán egy napra az Európai Mobilitás Hét kapmánya miatt

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, szeptember 10 - 13:31 | Hírek
Dunaszerdahely 2020. szeptember 22-én az Autómentes nap keretén belül lezárja a Fő utcát – amelyen napi szinten több mint 20 000 gépjármű halad át –, egészen a Szent István tértől a Duna utcáig, illetve a Kondé püspök utcáig, reggel 9.00 órától délután 15.00 óráig. A Fő utcán kerékpárstandok lesznek aznap elhelyezve, ahol a klasszikus kerékpárok mellett az e-kerékpárok is bemutatásra kerülnek, valamint elektromos meghajtású járművek, azok töltőállomásai, hidrogénhajtású járművek standjai is megtalálhatóak lesznek.
Lezárják a Fő utcát – csupán egy napra az Európai Mobilitás Hét kapmánya miatt

#mobilityweek – Dunaszerdahely is bekapcsolódott az Európai Mobilitás Hét megnevezésű kampányba, amelynek koordinátora országos szinten a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának hatáskörébe tartozó Szlovák Környezetvédelmi Iroda. Idén az Európai Mobilitás Hét 2020. szeptember 16. és 22. között zajlik. 

A 2020-as év témája: Klímabarát közlekedés mindenkiért. Célja pedig támogatni azt a nagyszabású tervet, amely kontinensünket 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni. A téma ezen felül nagy hangsúlyt fektet a kibocsátásmentes közlekedés hozzáférhetőségére és a közlekedés e formájának támogatására.

Ezen oknál fogva Dunaszerdahely Város Önkormányzata úgy határozott, hogy 2020. szeptember 21. és 25. közti időszakban a városi tömegközlekedést a nyilvánosság részére ingyenessé teszi. A jelenleg rendelkezésre álló két autóbusz igaz, hogy dízel meghajtású, de város vezetőségének célja, hogy ezeket a buszokat alacsonyplatós elektromos meghajtású energiatakarékos autóbuszokra cserélje a jövőben. Az autóbuszok megvásárlására a város az Európai Uniós alapból nyújtott vissza nem térítendő támogatások iránti pályázati felhívás kihirdetését várja.

Dunaszerdahely támogatja a kerékpáros közlekedést is – ezért kezdődött el a kerékpárutak kiépítése. Az első szakasz 2018-as évben készült el a Fő utcán, amelynek hossza 1,7 km. A további szakaszok kiépítése a Jesensky utcán és a Pozsonyi úton, 2,3 km hosszan, Európai Uniós alapból nyújtott 192.888,- Euró összegű támogatással valósult meg. A kiépítés során a város területén két fedett kerékpártároló is elhelyezésre került.

Dunaszerdahely továbbá támogatja az elektromos meghajtású közlekedést is a város területén. Ezen oknál fogva a város olyan általános érvényű rendeletet fogadott el, amely alapján az elektromos meghajtású járművek töltőállomásaira vonatkozó ingatlanadó mértéke nulla. A következő évtől az önkormányzat bevezeti a zöld rendszámmal rendelkező járművek részére a város területén való ingyenes parkolást. Dunaszerdahelyen a városi rendőrség két elektromos meghajtású járművet használ tevékenységének végzése során, valamint a Gastro DS, városi tulajdonban lévő korlátolt felelősségű társaság, amely az általános iskolák közétkeztetését látja el a város területén, az ételek kiszállítása során elektromos meghajtású járművet használ.

Dunaszerdahely ezért 2020. szeptember 22-én az Autómentes nap keretén belül lezárja a város Fő utcáját – amelyen napi szinten több mint 20.000 gépjármű halad át – a Szent István tértől a Duna utcáig, illetve a Kondé püspök utcáig reggel 9.00 órától délután 15.00 óráig. Ebben az időszakban Dunaszerdahely Város Önkormányzata a közterületet a fenntartható közlekedés népszerűsítésének adja át. Ezen a napon a figyelem központjába a kerékpáros közlekedés, az elektromos meghajtású és további alternatív üzemanyaggal működő – mint a hidrogénhajtású – járművek kerülnek. A Fő utcán kerékpárstandok lesznek aznap elhelyezve, ahol a klasszikus kerékpárok mellett az e-kerékpárok is bemutatásra kerülnek, valamint elektromos meghajtású járművek, azok töltőállomásai, hidrogénhajtású járművek standjai is megtalálhatóak lesznek.