Back to top

Fontos témák kerültek terítékre a 3. Gasztro workshopon

Publikálva: 2023, október 17 - 15:42
Mi kell az együttműködéshez? Van-e elég jó minőségű helyi alapanyag a konyhák ellátására? Ki tudják-e elégíteni az ételintoleranciákra vonatkozó igényeket az éttermekben? Hogyan lehet népszerűsíteni a szakács szakmát és milyen képzések elérhetőek? Egyebek mellett ez is kiderült október 11-én, szerdán a 3. Gasztro workshopon.
Fontos témák kerültek terítékre a 3. Gasztro workshopon

Értékes gondolatokkal és hasznos tanácsokkal távozhattak a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség és a Kukkonia Polgári Társulás által szervezett találkozó résztvevői. Számos csallóközi étterem, idegenforgalmi egység és középiskola képviselői gyűltek össze a dióspatonyi Kukkonia Farmhouse-ban a fontos témákról szóló eszmecserére.

„Évek óta azon dolgozunk, hogy jó kapcsolatot építsünk ki a régió éttermei között, valamint ezzel is emeljük a csallóközi gasztronómia színvonalát. Jó látni, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a rendezvényeink iránt és bízom benne, hogy a résztvevők is támogatják a közös célkitűzéseinket“- fogalmazott Somogyi Gábor, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke.

Dóka Tímea, a Kukkonia Polgári Társulás elnöke ugyancsak kiemelte, hogy érdemes bekapcsolódni a két egység által szervezett szakmai törekvésekbe, fórumokba, hiszen a Csallóköz régió értékeit így megfelelően tudják öregbíteni.

Három kerekasztalbeszélgetésre került sor a workshopon. Az első panelben a vendégek megismerkedhettek a sikeres magyarországi gasztronómiai kezdeményezés, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) alapeszméivel és felépítésével. Ruprecht László elnök és Szikora Eszter alelnök mutatták be a közel harminc tagot számláló szövetséget. A SVÉT egyfajta minőségi védjegyként is szolgál Magyarországon. Tagjai főként vidéki bistro-éttermek, amelyek azonos értékeket követnek. A szövetség vezetői kiemelték a lelkesedés és az áldozatkészség fontosságát, de rámutattak a lendületes növekedés és az átgondolt tervezés által elért sikerekre is.

Jóllaknak-e az éttermekben az ételintoleranciában szenvedők? A kistermelőtől származó alapanyagok beszerzése mellett ez volt a második panelbeszélgetés fő kérdése.

Czucz Péter, a Villa Rosa étterem kreatív séfje szerint az ételérzékeny vendéggel kiemelten fontos a kommunikáció, emellett a séf nyitottságára és kreativitására is szükség van. „Az étlapunkon az ételérzékenyek is találnak választási lehetőséget. Természetesen az étlapon szereplő egyéb ételeket is át tudjuk alakítani, de akkor már nem garantált az ízélmény” – jegyezte meg Czucz Péter.

Francisti Tamás sajtkészítő is a vásárlókkal való kommunikációt hangsúlyozta. „Az általam készített sajtok nagy része éttermekbe kerül. Egyéni vásárlóimnak igyekszem kompromisszumkész megoldást találni” – mondta Tamás, aki közel hatvan étterembe szállít különleges, kézzel készített sajtokat.

Soós Ádám cukrászmester szerint az édességek alternatív készítése mindig kihívást jelent, hiszen az alapanyagok máshogyan viselkednek, ezért nem szívesen kísérletezik cukormentes megoldásokkal. A kistermelőktől beszerzett alapanyagokkal kapcsolatban kitért arra, hogy a megfelelő mennyiség előállítása megterhelő lehet a beszállítónak, ami olykor a minőségen is meglátszik.

A workshop zárásaként a legégetőbb probléma, az utánpótlás és a továbbképzés kérdése került terítékre. Vida Aranka, a dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola igazgatója elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a diákok gyakorlati oktatására és a megfelelő gyakorlóhelyek kiválasztására. A tanterv ugyanis nem ad elegendő lehetőséget a megfelelő gyakorlati ismeretek elsajátítására. Czucz Péter és Ruprecht László a diákoknak és gyakorló szakácsoknak szánt képzések fontosságát hangsúlyozta. Polák Ferenc, a nagymegyeri Corvin Étterem séfje elmondta, hogy leginkább kísérletezés közben, a saját kárán tanulva fejlesztette tudását, ezért is örül a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség és a Kukkonia PT által nyújtott képzési és versenyzési lehetőségeknek. Csicsay András, a gellei Kondorosi csárda séfje is fontosnak tartja a kínálkozó lehetőségek kihasználását, szerinte ez jó motiváció lehet a szakácsoknak.

A tartalmas délelőtt zárásaként a vendégek megtekinthették a Kukkonia Farmhouse-t, s megismerkedtek az új koncepció nyújtotta lehetőségekkel.

(Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség és Kukkonia Polgári Társulás)


Az esemény megvalósulását a Szlovák Köztársaság Közlekedési Minisztériuma támogatta.

Ezt már olvasta?

Cookies