Back to top

A folyosók is nevet kaptak

Publikálva: 2017, június 8 - 16:28
Szabó Gyula születésének 110. évfordulója alkalmából egy nem mindennapi esemény zajlott a róla elnevezett dunaszerdahelyi alapiskolában csütörtök délután.

A 2015-ös iskolarekonstrukció során az épület belterében új, fehér falfelületek keletkeztek, amelyek fokozatosan tartalommal teltek meg,  a „Minden, ami Dunaszerdahely, minden, ami Csallóköz, minden, ami magyarság"  gondolat szellemében. Június 8-án, vagyis Szabó Gyula születésnapján pedig megtartották a folyosók névadóját, amelyre a város vezetőin, képviselőin és a városi hivatal alkalmazottain túl eljött Szabó Haltemberger Kinga is, Szabó Gyula özvegye Losoncról, ahol a művész is élt.

Az ünnepélyes névadón előbb az iskolai diákjainak énekes műsora szórakoztatta a jelenlévőket, majd Nagy Árpád igazgató vázolta az ünnepi pillanatok hátterét. Idén ugyanis nem csupán a művész születésének 110. évfordulóját ünnepeljük, hanem halálának 45. jubileumára is emlékezünk, s épp 15 éve vette fel a dunaszerdahelyi alapiskola a kiváló felvidéki festő, grafikus nevét. Egyúttal elmondta, hogyan is jutottak el a folyosók elnevezéséig, majd megkérte az özvegyet, hogy leplezze le az utolsó táblát, amely Szabó Gyula nevét viseli a földszinten. Ezt követően Szabó  Haltemberger Kinga mondott köszönetet, hogy ilyen méltó módon őrzik férje emlékét, s Losoncba is invitálta a résztvevőket, ahol például ma egy futást szerveztek a helyi iskolásoknak azon a helyen, ahol a híres művész is naponta futott.

A beszédek sorát A. Szabó László alpolgármester zárta, aki a nevek fontosságát hangsúlyozta és örömét fejezte ki a remek kezdeményezéssel kapcsolatban. A közönség pedig mielőtt megtekintette volna a folyosókat, amelyek nem csak egy-egy tematika szerint kaptak nevet, hanem képekkel is mesélnek az adott témáról, városról, régióról, meghallgathatta Szabó Gyula egyik versét is.

Ezt már olvasta?

Cookies