Back to top

Fokozatosan megnyitják az iskolákat és az óvodákat, s el kell kezdeni a járóbeteg-ellátást is

Publikálva: 2020, május 5 - 10:21
Az iskolák és az óvodák fokozatos megnyitása lesz a következő szakértői megbeszélések témája, számos lehetőség jöhet szóba – mondta Igor Matovič miniszterelnök (OĽaNO) a hétfői sajtótájékoztatón.
Fokozatosan megnyitják az iskolákat és az óvodákat, s el kell kezdeni a járóbeteg-ellátást is

Hozzátette, az intézkedések bevezetése a koronavírus-járvány terjedésének alakulásától függ.

„Fokozatosan megnyitjuk az iskolákat és az óvodákat” – mondta a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy számos lehetőség szóba jöhet, az intézkedés függhet a gyerekek korától, de például attól is, hol dolgoznak a szülők. Ha ezt a változatot választják, az elsők között a rendőrök, a mentősök vagy katonák gyerekei mehetnek iskolába. Hangsúlyozta, hogy erről csak most kezdődik a vita.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter (OĽaNO) hozzátette, el kell kezdeni a tervezett beavatkozásokat és a járóbeteg-ellátást is. A miniszter elmondta, a szakértők módszertani útmutatót dolgoztak ki a további lépésekhez.

Krajčí a tervezett műtétekkel kapcsolatban rámutatott, hogy a beavatkozásokat eddig sem tiltották meg, de korlátozták.

Ján Mikas országos tiszti főorvos útmutatót dolgozott ki a központi válságstáb egészségügyi szakértőivel közösen.

„Az egészségügyi ellátásnak alkalmazkodnia kell az aktuális helyzethez és elérhetőnek kell lennie a lakosság számára” – mondta.
A miniszter kijelentette, a jelenlegi helyzettel összefüggésben fontolóra veszik a kórházak átstrukturálását is.

Elmondta, csökkentették a COVID-19 betegek számára fenntartott ágyak számát.

12 kórházban összesen 12 500 ágyat tartanak fenn erre a célra. Elmondása szerint a fennmaradó kapacitást hatékonyan szeretnék kihasználni az egészségügyi ellátás céljaira. Mikas elmondta, fontolgatják a COVID-19 immunológiai szűrések megkezdését, hasonlóan, mint korábban a kanyarónál és más betegségeknél.

„Kidolgozzuk, majd közzétesszük az erre vonatkozó terveket, és együttműködésre fogjuk kérni a lakosságot” – mondta.

A miniszterelnök a kötelező hatósági karanténról is beszélt. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e hatályon kívül helyezni vagy módosítani az intézkedést, azt válaszolta, ez az eddigi a leghatékonyabb intézkedés. „Ha találunk ugyanilyen biztonságos alternatívát, akkor nem kizárt, hogy módosítjuk ezt az intézkedést” – mondta.

felvidek.ma / tasr

Ezt már olvasta?

Cookies