Back to top

Fodor Mihály az új elnök a Sikabony Polgári Társulás élén

Publikálva: 2022, november 29 - 07:00
A régió egyik legaktívabb közössége, polgári társulása Dunaszerdahely egyik városrészében, Sikabonyban működik. A többszáz taggal és egy bő húsz-huszonöt fős aktív csapattal működő társulás az évek óta rendszeresen megszervezett tematikus programsorozataival, közösségformáló rendezvényeivel teljesen újraírta Sikabony jelenkori történelmét. S írja tovább ma is, a nemrégiben megújult vezetőséggel, s új elnökükkel, Fodor Mihállyal.
Fodor Mihály az új elnök a Sikabony Polgári Társulás élén

Az egyesületet legutóbbi, rendkívül sok tagot megmozgató közgyűlésén megújult ugyanis a vezetőség. Lemondott a korábbi elnök, Simon Ferenc, aki az utóbbi tíz esztendőben vezette a társulást, s helyezte magasra a színvonalasság és az igényesség mércéjét a város közvéleménye előtt. A közgyűlésen új vezetőséget is választottak, s a társulás új elnökéül Fodor Mihályt, a „mozgató csapat” egyik aktív tagját választották meg.

„Maga a folyamat nem egyik napról a másikra történt” – fogalmaz az új elnök. „Simon Ferenc már egy ideje mondogatta, hogy szeretné átadni a stafétát a fiatalabb nemzedéknek. Sokat beszélgettünk erről, s

bár eredetileg nem gondoltam, hogy megpályázom az elnöki tisztséget, többen a csapatból megszólítottak, hogy élvezem a bizalmukat, és én volnék az, aki szerintük megfelelő módon tudná képviselni a Sikabony Polgári Társulást, mint elnök. Tehát úgy döntöttem, belevágok, s a többség úgy gondolta, nekem kell folytatni a megkezdett munkát.”

Fodor Mihály szerint egyszerre könnyű, de nehéz is a megkezdett munka folytatása. Könnyű, hiszen nem egy, a nulláról beindított, újonnan aktívvá és működőképessé tenni kívánt társulás az örökség, ám talán éppen ezért nehéz is a folytatás, hiszen sokkal erőigényesebb egy nívós és magas színvonalat megtartani, amit az eddigi elnök, Simon Ferenc kijelölt.

„Sőt manapság épp azt látni, nem is olyan egyszerű csak úgy átvenni dolgokat, hogy az ugyanúgy működjön, ahogyan addig működött. Csak példaként: itt van mögöttünk a két év Covid, ami látjuk, mennyire megváltoztatta az embereket és a hozzáállásukat is. Ráadásul nekünk, a csapatnak is vissza kell zökkenni abba a kerékvágásba, amelyből »kidobott« bennünket a koronavírus-járvány. Tavaly egész évben két rendezvényünk volt csupán…

Másrészt mindannyian a bőrünkön érezzük a világgazdasági válság hatásait, az emberek elbizonytalanodtak, sokan félnek, nem tudják, mit hoz a jövő. Ez persze óhatatlanul rávetíti az árnyékát a kulturális programokra, a közösségi életre is.

Tehát szeretnénk elsősorban megtartani azt, amit az elmúlt évtizedben elértünk, hiszen hála Istennek, Simon Ferenc magasra tette a mércét, s az emberek tisztelik az a munkát, amit a társulás maga mögött tudhat.

Persze új elnökként az ember szeretne kicsit változtatni, pontosabban bele tenni méginkább önmagát is. Az elmúlt tíz év tapasztalata is afelé mutat, hogy kellenek a kisebb változtatások, a finomhangolások a rendezvényeken, programokon is. Emellett úgy vélem, mindenképpen szükséges jobban nyitni a fiatalok felé, hiszen látható, a mostani programjainkat főleg a közép-, illetve az idősebb korosztály látogatja inkább. Nem csupán ennek okán, de szeretnénk olyan programokat is megvalósítani, ahol a fiatalok részesei lehetnének akár a szervezésnek is.

Egyebek mellett szeretnénk a számukra a jövőben táncházat indítani, de zajlanak a beszélgető estjeink is, s oda is be lehetne hozni olyan témákat, ami a fiatalokat szólítja meg. Emellett a kommunikációban is bizonyosan szükséges egy újabb irányt is használni, mégpedig a rendezvényeinket a fiatalok által használt fórumokon is jobban megjeleníteni.

Tehát azt hiszem, vannak még tartalékaink, és a legfontosabb, hogy nem rajtam, nem egy emberen áll a történet, hanem egy összeszokott és tenni kész csapaton. Elképzelések, ötletek vannak, de nyitottak vagyunk bármilyen jóra, amivel a sikabonyi közösséget tudjuk szolgálni.”

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies