Back to top

Figyelmeztetnek a gyermekorvosok: egyre több a koronavírusos fiatal a Dunaszerdahelyi járásban

Publikálva: 2021, november 23 - 10:12
Dunaszerdahelyen a Juvenalia gyermekorvosi rendelőben péntekenként oltják a 12 évnél idősebb gyerekeket. Itt eddig több mint 200-an kapták meg az oltást.
Figyelmeztetnek a gyermekorvosok: egyre több a koronavírusos fiatal a Dunaszerdahelyi járásban

„A szülők inkább a gyermekorvosi rendelőt választják, a nagy kapacitású oltóközponttól vagy a kórháztól kicsit idegenkednek, mert ott senkit nem ismernek. Ez érthető is, hiszen a gyermekorvossal megvan a bizalom. Mi ismerjük a gyermeket és az egészségi állapotát is" – mondja Zuzana Nagyová gyermekorvos.

A gyermekorvos azt is elmondta, hogy a szülőknek felajánlották az oltás lehetőségét, ami iránt van is érdeklődés. Azt tapasztalják, leginkább azokat a gyerekeket oltatják be, akiknek a szülei is be vannak oltva. Ők nemcsak magukat, hanem a gyerekeiket is szeretnék védeni.

A gyerekeket időpontra rendeljük, általában 24 gyereket oltunk be egy délután során. Minden pénteken vagy minden második pénteken oltunk. A bejelentkező páciensek száma alapján az elektronikus megrendelőt elküldjük az egészségügyi minisztériumba, ők pedig küldik a megrendelt számú vakcinát, amit mi kiváltunk a gyógyszertárból.

A gyerekek között is nagyon sok a fertőzött

Nagyüzem van most a gyermekorvosi rendelőkben, nehezen bírják a rohamot. Nemcsak a koronavírus okoz ugyanis megbetegedést, hanem sokan influenzaszerű tünetekkel fordulnak orvoshoz.

„Minden nap van pozitív eset, amit telefonon jelentenek be. Elkapta a Covidot, a PCR-tesztje is pozitív. Az emberek félnek is. Náthával és köhögéssel is orvoshoz fordulnak, amit maguk is átvészelnének otthon. Mivel azonban most járvány van, félnek. Jönnek, hogy vizsgáljuk meg a gyerekeket” – magyarázza a gyermekorvos.

Sok gyermek szenved a poszt-Covid által okozott tünetektől

A gyermekorvosok hangsúlyozzák az oltás fontosságát, ugyanis ők is gyakran kezelnek poszt-Covid-tünetekkel küzdő gyerekeket. Zuzana Nagyová elmondta, „sajnos mi is találkozunk post-Covid-tünetekkel. Ilyen az extrém fáradtság, a nehéz légzés, a mellkasban érzett fájdalom. Ezek a tünetek hosszú ideig fennállnak. Ágynyugalmat ajánlunk, vitaminkúrát javaslunk, és várunk.”

Emellett Szlovákiában is problémát okoz a koronavírus fertőzéshez kapcsolódó többszervi gyulladás, ami miatt kórházi ápolásra is szorultak gyerekek.

Az érrendszerük károsodott, és ez nehezen diagnosztizálható, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni azon gyerekek egészségi állapotát, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. Az 5 és 12 év közötti gyerekek oltását is jóváhagyta az egészségügyi minisztérium, viszont az ilyen korú gyerekek oltása nem tömegesen történik. Erre a döntésre azért volt szükség, hogy a legyengült immunrendszerű gyerekeket be lehessen oltani.

Jelenleg a gyermekorvosok egy 6 éves gyereket csak akkor oltanak be, ha a szülő a szükséges diagnózissal alátámasztja. Ezek a gyerekek csak az erre kijelölt oltóközpontokban Pozsonyban, Turócszentmártonban és Kassán kaphatják meg a védőoltást.

ma7 / Biró Éva

Ezt már olvasta?

Cookies