Back to top

Figyeljünk egymásra, figyeljünk a városra

Publikálva: 2023, június 6 - 06:43
Manapság, amikor rengeteg információ éri az embert, nehéz a figyelmünket a jóra, a fontosra, a hitelesre fordítani. Nap mint nap elárasztanak bennünket az információs csatornák különböző hírekkel, reklámokkal, amelyek közül bizony kacifántos a hitelesség kiszűrése. Mintha el szeretnék vonni a figyelmünket egymásról, a közösségről, a lakóhelyünkről.
Figyeljünk egymásra, figyeljünk a városra

Ezekben az útvesztőkben ezért is fontos, hogy hiteles tájékoztatást kapjunk és nyerjünk. Odafigyeléssel ez sikerülhet.

Közösségünk tagjainak elvárásai szerteágazók és sokrétűek. A meghallgatás különösen fontos ilyenkor, hiszen a várost nem csak épületek alkotják, hanem annál bőven több. A lelkek, mi magunk.

Mégis olykor nehéz odafigyelni a másikra, odafigyelni a városra, annak belső és külső értékeire. A közösség szerepe, a különböző rendezvények, a találkozások segíthetnek ebben bennünket, hogy megosszuk meglátásainkat, észrevételeinket és tapasztalatainkat. És természetesen a kritikánkat is. Mert arra is szükség van. Az építő kritika előrevisz és nem rombol.

Odafigyelni a másikra? Nem maradi dolog ez? Inkább ki sem nyitom az ajtót. Inkább bezárkózom, nem látok, nem hallok semmit. Minek kérdezzek felőle? A mai kor társadalma és a különböző ideológiai nézetek az egyént támadják és azt szeretnék, ha csak az „énimádat” kapna hangsúlyt. Ne foglalkozz a közösséggel, ne foglalkozz a másik emberrel! Ez viszont nem vezet jó útra, nem épít, hanem rombol.

Pedig igenis fontos az odafigyelés polgártársainkra, az egyedülállókra, az idősekre, a betegekre, a szenvedőkre és mindenkire, akinél meglátjuk, megtapasztaljuk a jeleket. Egy baráti szó, egy beszélgetés, a megfelelő személyhez, hivatalhoz való odairányítás már segítség lehet. Odafigyeltünk a másikra és nem hagyjuk magára.

Városunkban is sok a rászoruló, a magányos, az idős, a szükséget szenvedő. Van mit tennünk, van feladatunk bőven. De a szavak mellett a tettekről se feledkezzünk meg.

Szülővárosunk épített értékei is fontosak, vagyis nekünk, szerdahelyieknek az kell, hogy legyen. Hiszen itt születtünk, itt jártunk óvodába, iskolába, ide köt bennünket a családunk, az őseink. Nem lehet mindegy milyen városban élünk. Ezért is különösen fontos, hogy védjük és őrizzük meg az épített örökséget is. Ne legyünk közömbösek, ha rongálást látunk. Vagy ha már megtörtént, jelentsük be a megfelelő csatornákon, hogy megjavíthassák a szakemberek. Védjük meg a környezetünket, szóljunk rá azokra, akik nem tisztelik városunkat. Mert mindannyiunké a város, nem lehet mindegy számunkra, hogy néz ki a környezetünk, utcáink, tereink, parkjaink.

Ha közösen odafigyelünk szülővárosunkra, jobb érzéssel megyünk majd végig az utcákon és sétálunk majd a parkokban, vagy éppen kerékpározunk egyet. A szeretet éltet és gazdagítja az emberi értékeket. Szeressünk szerdahelyiként, figyeljünk oda egymásra és a városra is!

Karaffa Attila alpolgármester

Ezt már olvasta?

Címkék: Karaffa Attila
Cookies