Back to top

Fény-képek a Vermes-villában

Publikálva: 2020, február 15 - 13:13
A digitális fotózás világában talán kicsit furának, de mindenképpen üdítőnek, egyedinek mondható a Kortárs Magyar Galéria termeiben pénteken este megnyílt kiállítás, mely a fotózás analóg időszakát idézi meg.
Fény-képek a Vermes-villában

A Vermes-villa falai közt a februári megnyitó alkalmával a ?RAW? csoport első, bemutatkozó kiállítását tekinthette meg a közönség. A csoport neve nyerset, megmunkálatlant jelent, egyben a digitális fotók egyik alapformátuma is. Ugyanakkor a tárlat darabjai nem a ma oly népszerű digitális technikával készültek, a csoport tagjai visszanyúltak a korábbi, már bevált eszközökhöz.

Iván Péter, a galéria igazgatója örömét fejezte ki, hogy a művészek közt üdvözölhetjük Budavári Csabát, aki a kiállítás szervezője is volt, akivel már tavaly nyáron találkozhattunk a nyári művésztelep alkalmával. Majd köszöntötte a vendégeket, köztük Karaffa Attilát, Dunaszerdahely alpolgármesterét, a Kortárs Magyar Galéria kuratóriumának képviseletében Péntek Istvánt, valamint Szakáll Farkas Mária festőművészt, akit fel is kért a kiállítás megnyitására.

Szakáll Mária azt emelte ki megnyitójában, hogy a fénnyel festett képek korába, az „ezüstkorba” lépnek vissza a csoport tagjai a látható műveken. A mai digitális fotózásban sokszor túltolt valósággal szemben az archaikus módszerekkel készült felvételeken a mai kor témái jelennek meg. Ám olyan különleges technikákkal készülnek a kiállított művek, mint a zselatinos ezüst, a camera obscura, a cianotípia, a nedves kollódiumos eljárás, olajnyomat, a röntgen lemez, vagy a nem annyira régi polaroid.

A sokszor különleges tematikát még különlegesebbé teszik ezek a korabeli módszerek. A mai, „tökéletes”-hez szokott szem számára talán néha kicsit életlennek, kicsit sötétnek tűnhet néhány felvétel, de pont a mondanivaló rögzítésére, majd újból elővarázslására szánt idő, annak során kellő megfelelő technikai tudás, az előbukkanó alakok, tárgyakra váró feszült izgalom teszik még különlegesebbé azokat.

„Számomra nosztalgikus élmény volt elmerülni az analóg fotográfia témájában, amit az itt kiállító alkotóknak köszönhetek” - zárta megnyitóját az egyes alkalmazott technikákat is röviden bemutató Szakáll Mária festőművész.

Érdekességként Budavári Csaba egyedi ajándékkal lepte meg a megnyitó közönségét, a helyszínen készült camera obscura felvétellel.

Az Ezüstkor 2020 tárlat három héten keresztül, március 6-ig tekinthető meg a Vermes-villában.

A megnyitón készült felvételeinket Képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies