Back to top

A fenntartható divat is a környezettudatosságra nevelés része

Publikálva: 2023, február 3 - 06:07
Folytatódik a környezettudatosságra nevelés a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában. A fenntartható divat volt a témája a minap megrendezett előadásnak és műhelymunkának a Zöld iskola program keretében.
A fenntartható divat is a környezettudatosságra nevelés része

A találkozót a szervező, Kiss Kinga tanárnő nyitotta meg a rá jellemző derűvel és lendülettel. A tanárnő bevezetőjét követően Győri Réka, az ÖKO-DIÁK verseny győztese tartott ismeretterjesztő előadást a divatipar környezetre gyakorolt hatásáról.

Réka az átgondolt, tudatos magatartást népszerűsítette az öltözködés terén, ami szembe megy a jelenkor népszerű pénzorientált és gyorsan változó trendjeivel.

Réka szavaival élve: „a fenntartható divat felé nem az az út vezet, amelyen elfordulunk a divattól, az öltözködéstől és kivonjuk belőle magunkat, hanem az, ahol aktív részesei vagyunk, döntünk, szavazunk és szeretjük azt, amink van. Célja, hogy a ruhák minél tovább körforgásban maradjanak.

Én úgy gondolom, hogy a fenntartható divat a jövő divatja, amelyhez egy kis odafigyeléssel és tudatossággal mind hozzá tudunk járulni.

Csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van, és azt is vagy másodkézből, vagy egy fenntartható márkától.”

Győri Réka beszámolója után Kiss Kinga tanárnő beszélgetett a dunaszerdahelyi Bee Eco használtruha-bolt munkatársaival, Marfushin Mariannával és Hervay Noémivel. Marianna és Noémi kérdésre válaszolva elmondták, hogy örömmel fogadták el a meghívást és fontosnak tartották az Egészségügyi Középiskola nem mindennapi, de mindenképpen előremutató és hatékony kezdeményezését.

„A környezettudatosság, a felelős és tudatos generáció nevelése számomra is hitvallásnak számít, hisz élhető jövőt szeretnék a gyerekeimnek biztosítani” - mondta Marianna. Noémi hozzátette, hogy pontosan a lokális gondolkodás és a környezettudatosság voltak a fő vezérmotívumok, amelyek mentén egy évvel ezelőtt útjára indították elképzelésüket, miszerint körforgásban tartják a csallóközi ember ruhatárát a BeeEco elnevezésű boltjukban.

Az #egyruhaújélete nevű projektjük mostanra elterjedt és egy lokális környezettudatos vásárlói kört tudhatnak magukénak.

A diákok a beszélgetésbe is aktívan bekapcsolódtak, tekintve, hogy a divat és a környezettudatosság is közel áll hozzájuk. Február végén újabb előadással és műhelymunkával folytatódik a Zöld iskola program, ezúttal a fenntartható személyes higiénia lesz a téma.

-kk-
fotó: Egészségügyi Középiskola

Ezt már olvasta?

Cookies