Back to top

Felvidéki szemmel a Széchenyi-kastélyban

Publikálva: 2018, június 27 - 19:31
A nagycenki Széchenyi-kastélyban is bemutatkozott a dunaszerdahelyi Karaffa Attila amatőr fotográfus Felvidéki szemmel című fényképkiállításával. Június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján elnevezésű programsorozat keretén belül került sor a megnyitóra a Széchenyi István Emlékmúzeumban, amelyet a Nagycenkért Alapítvány, az Eszterháza Központ és Friends of Europe Nagycenk Egyesület szervezett.

Negyedik helyszínére érkezett a fényképkiállítás a 2018-as esztendőben Újpest, Tata és Nagymegyer után. Vadász Zoltán, az emlékmúzeum vezetője köszöntötte a megjelenteket a kastély emeleti kiállítótermében és egyben örömének adott hangot, hogy a történelmi épület falai között köszönthetik a felvidékieket és a tárlatot.

Rajkovics Péter, a Dunaszerdahelyi hírnök főszerkesztője mutatta be a kiállítást a tárlatnyitó közönségnek. „Jó visszanézni időnként a felvidéki tájat, a várakat, városokat, az embereket. – vallja a kiállító amatőr fotós, akinek hitvallása megtalálható az általa kiadott füzetben is.  „Mindegyik fénykép egy emlék, amely rögzül az elmében és a fényképen. Meglátni és megmutatni a szépet egy kihívás a mai világban. Elmélyülni a számodra kedves dolgokban, akár egy fénykép segítségével is örömet okozhat. És valóban örömet okoz, mert Attila képein mi vagyunk, örömünkkel, bánatunkkal, akik Felvidéken élnek. Azt gondolom, a fotók ugyan egyre nagyobb mennyiségben készülnek, s talán éppen ezért legtöbbször már kevesebb időt szentelünk a mögöttük húzódó tartalomnak, de éppen az ilyen kiállítások, amikor is egy amatőr fotós mutatja be alkotásait, el kell gondolkodnunk, mekkora kincs számunkra a technika adta lehetőség. Ott vannak a gépek ma már a zsebeinkben, hiszen okostelefonjaink is képesek kiváló minőségű fotók készítésére, de kevésbé figyelünk arra, hogy valóban több legyen egy facebookos bejegyzésnél a fények játéka. Attila viszont kiállításaival éppen erre is felhívja a figyelmünket, hiszen megmutatja a felvidéki pillanatok varázslatát is.” – hallhattuk Rajkovics Pétertől.

Karaffa Attila fényképkiállításán minden látható, amely számára érték, amelyet szeretne megmutatni úgy a felvidéki, mint az anyaországi egyetemes magyarságnak. A hit, magyarságunk, a szülőföld szeretete, a sport és a kultúra és nem utolsósorban a természet szépségei mind-mind láthatóak a fényképeken.

A megnyitón közreműködött Papp Attila, a soproni Petőfi Színház színművésze és Rajkovics Haizok Melinda.

Augusztus végéig látogatható a tárlat a nagycenki kastélyban, majd szeptember elején a komáromi Marianum ad otthont a kiállításnak.

-nns-

Fotók: Magassy Lajos

Ezt már olvasta?

Cookies