Back to top

Felújítják a kistejedi szakrális kisemléket

Publikálva: 2020, július 27 - 11:00
A Pázmaneum Polgári Társulás a várossal együttműködve kívánja felújítani a kistejedi szakrális kisemlékek, azt a képfülkét, amely egy nemrégiben történt közlekedési baleset következményeként megsérült.
Felújítják a kistejedi szakrális kisemléket

Ezért is levélben keresték meg Hájos Zoltán polgármestert, aki megköszönte a segítségüket és az együttműködéséről biztosította a társulást.

Az 1927-ben, Markwarth Gábor plébános és a hívek adakozásából emelt szakrális kisemlék egyábiránt is eléggé rossz állapotban van,

s a társulás lokálpatriótaként is kötelességét érezi annak, hogy városunk és közösségünk iránti tiszteletük jeléül így is hozzájáruljanak a város szépítéséhez, szakrális emlékeink megóvásához.

Az út menti képoszlopokat – fogadalmi oszlopokat, kőképeket vagy szentkép tartókat – fogadalomból vagy hálaadásképpen, illetve néha járványok vagy halállal végződő szerencsétlenségek emlékére, és többnyire magánszemélyek állították. E szakrális kisemlékek szerepe a hívők életében általában hasonló volt az útmenti keresztekéhez: többnyire emlék- és imádkozóhelyként használták.

pázmaneum / na

Ezt már olvasta?

Cookies