Back to top

Felhívás fotógyűjtésre!

Publikálva: 2024, január 16 - 20:29
Kiadás előtt áll Dunaszerdahely város reprezentatív fotótörténeti krónikája, Nagy Attila helytörténész szerkesztésében. Ehhez kérik azok segítségét, akik rendelkeznek régebbi dunaszerdahelyi felvételekkel az 1870–1980 közötti időszakból, hogy azt jelezzék az összeállítónak (elérhetőség a cikkben). A fellelhető és összegyűjtött képek válogatás után ugyanis még bekerülnének abba az idén megjelenő, reprezentatív dunaszerdahelyi fotótörténeti kiadványba, amely a helytörténeti adatbázisból válogat, és kiegészíthetik a már egybegyűjtött, korszakolt felvételeket.
Felhívás fotógyűjtésre!

Sok mindenkinek vannak otthon vagy a szüleinél, nagyszüleinél még mindig „kézzel fogható” fotói, megkopott, régi családi felvételei, amelyeket dobozok, albumok őriznek valahol a polcokon vagy a szekrények mélyén. Sokan nem is tudják, hogy ezek között a régebbi családi felvételek között akár helytörténeti szempontból is érdekes felvételek lapulhatnak. 

Most ezeket a még elérhető fotókat várják egy összeállításában is teljesen új és rendhagyó fotótörténeti albumba. Kiadás előtt áll ugyanis Dunaszerdahely város fotótörténeti krónikája, Nagy Attila helytörténész szerkesztésében. 

A még fellelhető és összegyűjtött képek pedig válogatás után bekerülhetnek ebbe az idén megjelenő, reprezentatív városi fotótörténeti kiadványba az adatbázisból már korszakolt eddigi képeket, fotókat kiegészítve.

A színes, krétapapíron megjelenő, nagy méretű, keménytáblás album célja ugyanis nem más, mint korszakok szerint bemutatni a város eddig összegyűjtött fotótörténeti érdekességeit, egészen a dunaszerdahelyi fotózás hajnalától, az 1870–80-as évektől az 1980-as, 1990-es évekig – hogy a különleges képanyagválogatás a kiadvány által is megőrződjenek az utókor számára. 

A tervezetten több mint ezer felvétel között helyt kapnak így a város régi arculatát, épületeit, történelmi és politikai eseményeit bemutatók, de megtalálhatóak lesznek a vallási, életmód és kulturális, valamint sporttörténeti pillanatai, illetve külön részben a jeles személyiségek is „arcot kapnak”. A kiegészítő válogatás során fontos szempont, hogy eddig még nem közölt felvételek is bekerüljenek a fotótörténeti albumba. 

A számos szempontból is jelentős, rendhagyó kiadványban a fotókat rövid, magyarázó szövegek kísérik majd, illetve az egyes korszakokat rövid történelmi szöveg vezeti fel.   

A kötet összeállítója ezért kéri, hogy akinek például vannak: 

  • régi képeslapjai,
  • régebbi felvételei Dunaszerdahelyről, a település régi „arcáról”,
  • régi osztályképei, iskolai képei, fotói egykori tanárairól,  
  • felvételei focimeccsről vagy bármilyen dunaszerdahelyi sporteseményről, 
  • felvételei egyletekről, színjátszókról, társulások programjairól, 
  • fotói kulturális rendezvényekről, érdekes eseményekről, 
  • családi fotói, ahol látszik az egykori városkép,
  • fotói temetőkről, szobrokról, emlékhelyekről, 
  • vagy bármilyen, a várossal kapcsolatos régebbi felvétele,
  • stb.

az jelentkezzen az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Csak digitálisan rendelkezésre álló fotókat az info [at] dunaszerdahely.com címre küldhetnek!

Előre is tisztelettel köszönik a jóakaratú dunaszerdahelyiek és a munkában résztvevők segítségét!

(sajtóhír)
 

Ezt már olvasta?

Cookies