Jelenlegi hely

Fejlődés és kihívások két keréken

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, január 24 - 21:30 | Sport
Épülő kerékpárutak sokasága a Csallóközben és közben azt látjuk, egyre többen bringáznak a régióban. Akadnak olyanok is, akik mindezt versenyszerűen teszik és immáron klubot alapítottak. Velünk, vagyis a Trinitas Sport Club alapítóival beszélgettünk.
Fejlődés és kihívások két keréken

Szabó Ákos, Sárosfai Ádám, Magyar Bálint és Karácsony Tamás tavaly alapították a klubot, de a sport iránti érdeklődésük már jóval korábban kezdődött. Kipróbáltak magukat más területeken is, s amikor Ákos a motorozás helyett a kerékpárt választotta, kis idő múlva csatlakozott hozzá Ádám is. A csapat ezután folyamatosan bővült, s immáron két éve négyen tekernek együtt. „Tavaly döntöttünk a klubalapítás mellett és magasabb szintre emeltük a szakmai felkészülést is”- árulja el Bálint.

Bálint vezetésével, akinek tanulmányai is a sporttal kapcsolatosak, felmérték a fiúk állóképességét majd edzéstervet készítettek, amely szerint dolgoznak. Nem csak arra kell gondolni – tudom meg a fiúktól – hogy órákat tekernek az utakon, hanem erősítésről, valamint kerékpár görgőn folytatott benti tréningről. Ez utóbbin akár télen is lehet modellezni a kinti körülményeket, amely nagy előny a szezonra való felkészülés során.

A négyfős csapat közben tovább bővült, a fekete felszerelésben versenyző Trinitasok száma immáron tízre bővült. Nem is titkolt céljuk, hogy a klub tovább növekedjen, mert szeretnének a versenyeken minden kategóriában nevezni kerékpárosokat, s egyre előkelőbb helyezéseket elérni.

Tavaly a Slovakiaringen megrendezett 24 órás versenyen is kipróbálták magukat, s ugyan rögtön az első félórában egy defektet követően hátrányba kerültek, de a végére feljöttek és végül a kiváló negyedik helyen végzett a csapatuk. A versenykerékpározásban egyébként se ritkák a defektek, hiszen a kerekesek egy nagyon keskeny gumival ellátott biciklivel tekernek, így érhető el az a sebesség, ami sok esetben akár az ötven kilométer/órát is eléri. A nagy körversenyeken persze ennél nagyobb sebesség se nevezhető rendkívülinek akár egy teljesen sík terepen.

A fiúk a Kukkonia Touron is elindultak a tavalyi évben, amelyet egy rendkívül jó kezdeményezésnek tartanak, ami nem csak a sport szintjén, hanem a turizmus területén is nagy lehetőségeket rejt magában a Csallóköz számára. Ákos ugyan egy kisebb balesetet szenvedett a versenyen, de azután befejezte a versenyt, miközben társai is figyeltek arra, minden rendben legyen a társukkal.

„A kerékpározás egyébként is csapatsportág. A verseny előtt a csapat tagjai leosztják a feladatokat, elemzik a várható időjárási- és útviszonyokat, s ezek szerint építik fel a taktikát. A nagyobb dombokon a hegyi körülményeket bíró versenyzőt támogatják a többiek, a sprintbefutót várva pedig a sprinterre építenek, ahogy a profiknál” – mesélik el a fiúk.

Ha valaki esik vagy defektet kap, akkor pedig segítenek neki, de úgy, hogy a legjobb esélyekkel rendelkező versenyzőjük továbbra is harcban maradjon.

A versenyeken pedig a főmezőnyben teljesen más tekerni, mint egy-két fős csoportban, itt nagyon kell figyelni a többiek tempójára, miközben azért a légellenállás is teljesen más. Fantasztikus hangulata van ugyanakkor a mezőnynek és a dunaszerdahelyi bringások idén több versenyre is készülnek, s bíznak benne, sikerül még a tavalyinál is jobb eredményeket elérniük.

Szlovákiában a sportág egyébként is nagy lehetőségeket rejt magában, mert Peter Sagan sikere sokakat vonzott a biciklik nyergébe, s ezért a Trinitasosok is bíznak benne, hogy sokan csatlakoznak majd hozzájuk. Mindez pedig majd abban is segíthet, hogy az autósok is másként tekintsenek a versenykerépárosokra, akik arról is meséltek, bizony gyakori, hogy a kevésbé frekventált útszakaszokon is igyekeznek a sofőrök a tudtukra adni, nem szívesen látják őket az úton.

Ők igyekeznek a klub fejlődését is biztosítani, támogatókat szerezni a sporthoz, amelynek kezdeti beruházásai ugyan magasabbak, de a szervízt maguk biztosítják, így a későbbiekben a nagyobb kiadásokra már nem kell számolni. Megéri a ráfordítás, mert a sport öröme és a tájaink megismerése mellett közösséget is épít a kerékpározás, nem csak a csapaton belül, hanem a versenyek során is.

Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2019/1.számában.