Back to top

Február elsejétől csak kilenc hónapig érvényes a digitális COVID-igazolvány

Publikálva: 2022, január 26 - 08:15
Az Európai Bizottság egységesített rendelkezése alapján kilenc hónapra csökken február elsejétől a digitális COVID-igazolványok "élettartama".
Február elsejétől csak kilenc hónapig érvényes a digitális COVID-igazolvány

A korlátozás nem csak az Európai Unión tagállamai közti utazásokra vonatkozik majd, beépül a tagországok rendelkezései közé is.

A harmadik adag beadásával a határidő automatikusan kitolódik újabb kilenc hónapra.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, a kilenc hónapos érvényességi időt a kétadagos vakcinával oltottaknál a második oltás beadásától, az egyadagos vakcinával oltottaknál az oltás beadásának napjától számítják. A szóvivő tájékoztatása szerint a kilenc hónap elteltével az igazolvány tulajdonosa nem tekinthető beoltottnak.

Az érvényességi idő lejárta után az ilyen személy oltatlannak tekintendő. Erre az emlékeztető oltás beadatása a megoldás - mondta a szóvivő.

A COVID-igazolvány érvényességi idejének változását a Közegészségügyi Hivatal rendelete szabályozza. Eliášová tájékoztatása szerint a fertőzött személyek és közeli kontaktusaik karanténba helyezéséről szóló új rendeletben már kilenc hónapos érvényességi idő szerepel.

Az egészségügyi minisztérium emlékeztet, hogy az igazolást a védőoltás beadása, illetve és a COVID-19-betegség leküzdése után lehet igényelni. Aki beállította az automatikus küldést, annak minden külön kérés nélkül elküldik a dokumentumot. A digitális igazolványt elektronikus úton kell kérni a korona.gov.sk weboldalon vagy az Nemzeti Egészségügyi Információs Központon keresztül.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies