Back to top

Fantasztikus egyensúly ábrázolás és absztrakció közt

Publikálva: 2019, január 19 - 08:23
Pénteken nyílt meg a Kortárs Magyar Galéria idei első, P. Boros Ilona grafikusművész Holdba vetett magok című kiállítása.
Fantasztikus egyensúly ábrázolás és absztrakció közt

Iván Péter, a galéria vezetője örömmel üdvözölte a látogatókat a jubileumi, 25. évad első megnyitóján. Elmondta, a Kortárs Magyar Galéria kuratóriuma a jubileumi év apropóján nagyon színvonalas kiállítási tervet állított össze, az idén kimagasló kiállításokra kerül sor. Majd köszöntötte Gútay Lászlót, városunk kulturális szakbizottságának elnökét, a galéria kuratóriumának képviseletében Szakáll Mária festőművészt, valamint Kissné Dr Budai Rita művészettörténészt, akinek át is adta a szót.

Megnyitója kezdetén Kissné Dr Budai Rita megköszönte a lehetőséget, hogy itt lehet, hiszen életében először van Dunaszerdahelyen. Művészettörténészként élvezetes számára, hogy a művekről úgy beszélhet, hogy azok körbevesznek minket, nem csak reprodukciókat látnak a nézők.

Kiemelte, a mostani kiállítás igazából válogatás egy életműből, hiszen a korai munkáktól egészen a tegnap befejezett művekig láthatunk válogatást P. Boros Ilona munkáiból. Láthatjuk a művész életét, a boldog és kevésbé boldog pillanatokat az életéből - rendkívül megható ilyen vallomást végigkísérni. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy mennyire jó, hogy a Vermes-villában át lehet látni a termeken, mert mindig vannak visszatérő harmóniák, motívumok, olyan, mintha egy költeményt látnánk, ahol visszatérnek a rímek.

A grafikusművész fantasztikusan egyensúlyoz az ábrázolás és az absztrakció közt, de ezt az egyensúlyt mindig meg tudja tartani, a kettő mindig együtt van jelen. A kiállítást elemezve elmondta, hogy vannak olyan motívumok, melyek meghatározzák a műveket, folyton visszatérnek azokon. Nyolc ilyen motívumot sorolt fel, majd röviden értelmezte is azokat.

A kiállítás címadó műve, a Holdba vetett magok kapcsán a művészettörténész kiemelte, hogy „aki a Holdba vet magot, az biztos, hogy nemcsak a földi létben gondolkodik, hanem keresi létünk többrétegű, határok közé nem szorított dimenzióit, és én azt gondolom, hogy Ilona művei erre hívnak minket”.

Végezetül azt kívánta, hogy a látogatók rá tudjanak hangolódni ezekre a művekre, és mindenki megtalálja benne azt az üzenetet, amely neki szól.

A kiállító művész, P. Boros Ilona megköszönte a galéria bizalmát, hogy Dunaszerdahelyen állíthat ki, hiszen ez egy nagyon jelentős esemény az életében. Örült annak, hogy ilyen sokan eljöttek, reményének adott hangot, hogy a látogatóknak örömük telik ezekben a képekben.

A művész így vall magáról: „A dunaszerdahelyi kiállítás alkalmat ad egyfajta visszatekintésre, olyan rendszerezésre, ahol nem egyetlen képmező felületén rendeződnek aktuális állapotok, hanem a megtett életút különböző állomásainak lenyomatai alkotnak egységet. A kiállító terek tagoltságukkal kiválóan alkalmasak arra, hogy egy-egy fontosabb állomásnak helyet adjanak, de a közöttük lévő átjárási lehetőség a folyamatosságot, az egymásra épülést is érzékeltetni tudja.”

A kiállítást 2019. február 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Tekintsék meg a megnyitón készült felvételeinket.

Ezt már olvasta?

Cookies