Back to top

Ezek a változások jönnek a közlekedési törvényben

Publikálva: 2019, október 29 - 07:01
Az SZK Nemzeti Tanácsának képviselői hétfőn jóváhagyták a közúti közlekedésről szóló törvényt. Ennek értelmében szigorúbban fogják büntetni a különféle készülékek használatát vezetés közben. A kiszabható bírság összege megduplázódik.
Ezek a változások jönnek a közlekedési törvényben

Volán mögött telefonálni továbbra is csak hands-free üzemmódban lehet majd, vagyis tilos a mobilt kézben tartani. Ezt a szabályt kiterjesztik más telekommunikációs, audiovizuális vagy ezekhez hasonló készülékekre is.

Bevezetik továbbá az új, 365 napos autópálya-matricát. Az új típusú matrica a megvásárlása napjától számított egy évig lesz érvényes, tehát nem csak a naptári év végéig.

Fontos változás lesz a járdán való parkolásra vonatkozó szabályok módosulása is. A módosítás hatályba lépésétől kezdve tilos lesz a járdán áthajtani, kizárólag az úttesthez tartozó járdákon lehet majd parkolni.

Az elfogadott jogszabály olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek célja a tapasztalatlan, kezdő sofőrök által okozott balesetek megelőzése.

A törvény értelmében a kerékpárúton és a községek területén bicikliző kerékpárosok fogyaszthatnak minimális mennyiségű alkoholt (0,5 ezrelékig).

Újdonság lesz az is, hogy az autópályákon dugó esetén kötelező lesz átjáró utat biztosítani a mentőknek.

Míg a segédmotoros rollerrel utazó személyeket eddig a gyalogosok közé sorolták, a jövőben már a nem motoros járművek vezetőjének kategóriájába fognak esni.

Egyszerűsödik a gépjárművek nyilvántartásba vétele, illetve átjelentése is. Ezentúl a gépjármű-tulajdonosnak nem kell bemutatnia a közlekedési felügyelőségnek azokat a járási hivatal által kibocsátott határozatokat, amelyeket a járási hivatal elektronikus formában korábban már elküldött a felügyelőségnek. A rendőröknek sem kell majd ellenőrizniük az összes átjelentett gépkocsit.

A képviselők elfogadták azt a módosító javaslatot is, melynek értelmében a C és CE kategóriás jogosítvány 21 helyett 18, a D és DE kategóriás pedig 24 helyett 21 éves kortól lesz megszerezhető a rendőrök, vámosok, tűzoltók, hivatásos katonák, valamint az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar dolgozói számára.

Jóváhagyták Ľazt a módosító javaslatot is, amely a parkolás központi információs rendszerét érinti. Ennek értelmében a súlyos egészségkárosodásban szenvedő személyek „okos” parkolási kártyát kapnak majd, amely jelentősen megkönnyíti számukra a parkolást. A kijelölt helyeken való parkolást mostantól hatékonyabban fogják ellenőrizni, illetve büntetni.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: közlekedés
Cookies