Back to top

Ez van! Kapcsolatok városok, anyag és lélek közt

Publikálva: 2023, március 11 - 05:12
Pénteken kora este nyílt meg a Kortárs Magyar Galériában a győri ART WORLD Hungary Egyesület Ez van! című kiállítása.
Ez van! Kapcsolatok városok, anyag és lélek közt

A megjelent népes közönség előtt, Iván Péter invitálására a győri táncstúdió, az AForce 1 tehetséges táncosai mutatták be a Vermes-villa virtuális színpadán produkciójukat, megalapozva a megnyitó hangulatát.

Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria vezetője Győr és Dunaszerdahely együttműködéséről elmondta, ezer és ezer szál köti össze őket.

„A két város közti egyik kapcsolat a ma esti megnyitó, amikor a győri ART WORLD Hungary Egyesületet köszönthetjük a Vermes-villában“ - emelte ki Iván Péter, majd köszöntötte a vendégeket: Szeles Szabolcsot, Győr város alpolgármesterét, Karaffa Attilát, Dunaszerdahely alpolgármesterét, Borbély Károly festőművészt, a kiállítás kurátorát, Péntek Istvánt, a megnyitó támogatóját, valamint minden győri és hazai látogatót.

Szeles Szabolcs, Győr város alpolgármestere köszöntője elején hangsúlyozta, a két város, a két régió már régóta együtt dolgozik: projektekben, fejlesztésekben, közös eseményekben, kultúrában, turizmusban tudnak együttműködni, és ez a kapcsolat a közelmúltban magasabb szintre, testvérvárosira emelkedett.

„Ma este győri művészek állíthatnak ki Dunaszerdahelyen, ami szintén azt bizonyítja, hogy van tartalom, amellyel meg tudjuk tölteni ezt az együttműködést“ - mondta az alpolgármester.

A kultúra sokkal több, mint amit az egyszerű földi halandó el tud képzelni, ez olyan felemelő érzés és olyan láthatatlan szálakat mozgató kapcsolat, amely mindannyiunkat összeköt és értékeket közvetít - emelte ki Szeles Szabolcs.

„Mekkora lehetőség számunkra, hogy békében élvezhetjük a kultúra gyümölcseit, nem háborúban, mint ami már több mint egy éve a szomszédunkban dúl. Dunaszerdahelynek van egy másik testvérvárosa, Beregszász, ahol ezt a megnyitót most nem tudnánk megtartani, hiszen a háború miatt ott naponta veszítünk el egy-egy nemzettársunkat.”

„Fontos, hogy érezzük, micsoda ajándék számunkra ez a béke, amiben itt élhetünk. A művészet és a kultúra pedig a béke hangját tudja közvetíti“ - zárta gondolatait testvérvárosunk alpolgármestere.

Dunaszerdahely alpolgármestere, Karaffa Attila szintén a két város közti élő kapcsolatról szólt, mert

„fontos számunkra az összetartozás, azok a kapcsok, amik minket összekötnek. Igyekszünk, hogy valós tartalom legyen ebben a kapcsolatban, amivel a két várost összekötjük“.

Borbély Károly festőművész, a kiállítás kurátora megnyitó beszédében a „fák nem nőnek az égig” közmondáson gondolkodott el.

Ha „hanyatt fekszünk egy erdei tisztáson és bámuljuk a fák koronáját, és ahogy a lombok között kivillanak a szép fények, az ég kékje, akkor úgy érzem, hogy a fák mégis az égig érnek“ - jelenítette meg képileg gondolatait a festőművész.

„Az égre emelt kéz is mindenhol ott tud lenni: a materiális világban és a lélekben is. A művész, amikor lenyúl az anyagért és felemeli az anyagot, akkor az anyagba lelket lehel, ezáltal felemeli a szellemi szférába - olyat tesz vele, amitől az megemelkedik - ebben a pillanatban a művész is égig ér“ - folytatta elmélkedését Borbély Károly - mert

„mindenki, aki valamit alkot - az égig ér“ - mondta.

„A már tíz éve létező ART WORLD Hungary Egyesület megalakulásának első időszakától ott volt velünk Almási Róbert is, akinek a munkásságából ezen a kiállításon olyan szeletet láthat a közönség, amit eddig nagyon kevesen: különleges, mert itt hallatlan finomság, líraiság sugárzik a munkáiból; nem az a dinamikus, dekoratív Robi, amit a legtöbben ismernek. Ez káprázatos élmény, ezért ezt ajánlom mindenkinek “- hangoztatta a kiállítás kurátora, majd bemutatta a kiállító művészeket, méltatta azok kiállított műveit, miközben a tárgyi és a szellemi világ kapcsolatáról szólt, melyet mindannyian ábrázolnak műveiken.

Végezetül a saját munkáiról szólt, melyeken a klasszikus rézkarc technikáját használva, a fák rajzolatát örökíti meg – többek közt ezért is jutott eszébe az a gondolat, hogy a „fák nem érnek az égig”. Mint mondta, az foglalkoztatja, hogy a földi, materiális világot hogy köti össze a fa, az életfa törzse az ég szellemi valóságával... „Mert Ez van!“ - zárta szavait Borbély Károly.

A győri ART WORLD Hungary Egyesület Ez van! című kiállítását április elejéig tekinthetik meg az érdeklődők a Vermes-villában.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies