Back to top

Évszázadok nyomai – a Vámbéry Gimnáziumba érkezett a mobil helytörténeti vándorkiállítás

Publikálva: 2020, január 16 - 21:37
A Vámbéry Ármin Gimnáziumban folytatódott január 15-én az a helytörténeti, várostörténelmi, helyi értéket bemutató, rendhagyó mobil kiállítás, amelyet a város támogatásával a Dunaszerdahely helytörténetét népszerűsítő Biró Márton Polgári Társulás szervezett, s amely kiállítássorozat 2019-ben indult.
Évszázadok nyomai – a Vámbéry Gimnáziumba érkezett a mobil helytörténeti vándorkiállítás

A megjelent vendégeket, így dr. Hájos Zoltán polgármestert, A. Szabó László alpolgármestert és Nagy Attila helytörténészt (portálunk főszerkesztőjét) a gimnázium igazgatója, Valkai Anett üdvözölte.

„Nagy öröm a számunkra is, hogy a közel hetven éves múltú, Dunaszerdahely szívében fekvő gimnázium falai között köszönthetjük kedves vendégeinket, és örülünk, hogy a kiállítás hozzánk is megérkezett, s otthont adhatunk neki. Azért is, hiszen a Vámbéry Gimnázium diákjai többségében dunaszerdahelyiek, akik így jobban megismerkedhetnek városunk történetével, jeles személyiségeivel, emlékhelyeivel” – fogalmazott Valkai Anett igazgató.

Hájos Zoltán polgármester szerint aki nem ismeri közössége történelmét, az nehezen tudja megérteni annak a mában formálódó történéseit. „2009 óta vezetem városunkat, és számos olyan döntés részese lehettem, amely elősegítette városunk fejlődését” – fogalmazott, jelezve, hogy a kiállítás is annak a jó példája, hogy a város támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek nyitnak a fiatalok felé. Hájos Zoltán úgy látja, azért is hasznos egy ilyen kiállítás, mert rámutat, kikre is lehetünk büszkék, illetve arra is felhívja a figyelmet, milyen emlékekhelyek őrzik a mában a múltat. Utalt arra is, hogy sok minden múlik azon, milyen csapat dolgozott egykor, és dolgozik ma a város fejlődésén. „Azok a legfontosabb dolgok egy város életében, amelyek annak fejlődését elősegítik, formálják” – fogalmazott a polgármester.

A. Szabó László alpolgármester azt emelte ki, hogy „a helytörténet iskolai megjelenítésének kettős célja van: az első a múltunk megismerése, hogy tudjuk azt, kik is voltak az elődeink. A másik cél pedig, s ez a nem titkolt mondanivalója a kiállításnak, hogy közelebb hozzuk mindenkihez a város múltját és még jobban megszerettessük a lakóhelyünket, a várost. Nem titkolt célunk ugyanis, hogy egyre jobban szeressék az itt lakók Dunaszerdahelyt – de persze nagyon nehéz úgy szeretni valamit, valakit, ha nem is ismerjük. Ehhez ad most, ugyan csak vándorkiállítás formájában lehetőséget e tárlat, de Nagy Attila tollából már számos értékes, városunkat bemutató könyv jelent már meg, amelyet így is ajánlok mindenki szíves figyelmébe.”

Nagy Attila helytörténész, mint elmondta, úgy látja, a mai fiatalokat rendkívül sok információ nyomja, és a mobil kiállítás képi világa, rövid szöveges tartalma ebben az információdömpingben próbál meg egyszerűsített, mégis tartalmas eligazodást kínálni egy érdekes területen a számukra.

„Jelek, képek állítanak meg bennünket itt is, mint például a mindennapokban a közösségi hálók szép képei előtt. Úgy érdemes itt is megállni. Ez lehet az a virtuális kiindulási pont, ahonnan az itt megjelenített információkon keresztül aztán eljut a valós térbe a fiatal – kimegy megnézni az emlékhelyet, vagy ellátogat például a Szent György-templomba, ahol érdeklődve nézheti, »tapinthatja meg« az évszázadok nyomait” – mondta a helytörténész.

A mobil helytörténeti kiállítás február derekáig marad a Vámbéry Ármin Gimnáziumban, s onnan folytatja majd tovább útját városunk iskoláiban.

Ezt már olvasta?

Cookies