Jelenlegi hely

Év végéig még 7–11 millió tesztre lesz szükség

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, november 18 - 19:50 | Hírek
Ahhoz, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés napi esetszámát karácsonyig 500 alá csökkentsék, nagyjából 7–11 millió antigéntesztre lesz szükség, jelentette ki Igor Matovič kormányfő a szerdai kormányülés után.
Év végéig még 7–11 millió tesztre lesz szükség

A miniszterelnök rámutatott: a kitűzött cél eléréséhez a legfontosabb eszköz a tömeges tesztelés. Úgy véli, még kettő vagy három általános tesztelésre lesz szükség, ehhez pedig 7-11 millió teszt kell még.

A kormányfő a szerdai kormányülésen indítványozta, hogy az új tesztek beszerzését a gazdasági minisztérium intézze. Úgy véli, hogy ki kell használni a tárca szabad kapacitásait. Ugyanakkor rámutatott, hogy kétségek merültek fel a korábbi, az állami tartalékalap által lebonyolított beszerzés gazdaságosságával és átláthatóságával kapcsolatban.

Matovič szerint most itt az alkalom, hogy a tárca bizonyítsa: anélkül is megvalósítható a közbeszerzés, hogy bármilyen aggályok felmerülnének.

Richard Sulík gazdasági miniszter azt mondta: nem érti a miniszterelnök javaslatát, a tesztvásárlás nem a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozik. Egyben felhívta a figyelmet, hogy a koalíciós partnerek nem egyeztettek előre az antigéntesztek vásárlásának ügyében, ezért a szerdai kormányülésen felfüggesztették a kérdés megtárgyalását. Sulík kilátásba helyezte, hogy a javaslat a koalíciós tanács szerdai ülésén kerülhet napirendre, a kormány pedig csütörtökön (november 19.) foglalkozhat vele újra.

tasr / felvidek.ma

Címkék: koronavírus