Back to top

Év sportolója - Felnőtt egyéni sportoló kategória

Publikálva: 2024, május 8 - 16:19
Hétfőn, május 6-án adták át az Év sportolója 2023 díjakat. Portálunk szeretné, ha az olvasók is megismernék a díjazottakat és jelölteket, ezért az alábbiakban röviden összefoglaljuk a nevezett sportolók és klubok elmúlt évi tevékenységét, elért eredményeit - az Év sportolója díj kategóriái szerint.
Év sportolója - Felnőtt egyéni sportoló kategória

Felnőtt egyéni sportoló kategória:
1. Peter Plavec, úszó, Sportfanatic
2. Csiba Tibor, karate, Ippon Karateklub
3. Nyáry Richárd, úszó, TopRunDS

1. Peter Plavec, úszó, Sportfanatic
Peter Plavec a szlovéniai jegesúszó-világbajnokságon minden éremből szerzett egyet: 1000 m-en 1., 450 m-en 2., míg 200 m-en 3. lett. Az osztrák jegesúszó-bajnokságon 1000 m-en ezüst-, 250 m-en pedig aranyérem a mérlege. Az ausztriai Obertraunban zord körülmények között 200 és 500 m-en 1., 1000 m-en 2. helyezést ért el. A szintén ausztriai Ottensteinben megtartott maratoni úszóversenyen 14 km-en kategóriájában ő lett a győztes. A Szlovák Kupa somorjai fordulójában nyílt vízen nyerni tudott. A legnagyobb kihívás a spanyolországi Vigoban várt rá, ahol első szlovákiai versenyzőként teljesítette a 27 km-es távot az Atlanti óceánban.

2. Csiba Tibor, karate, Ippon Karateklub
Csiba Tibor a 2023-as évvel kapcsolatban számos aranyéremmel büszkélkedhet a masters kategóriában. A shito-ryu karate és kobudo Európa-bajnokságon és világbajnokságon három-három elsőséget szerzett. A lengyelországi Polish Openen sem talált legyőzőre. Nem volt ez másképp a zsolnai és a nagysurányi felnőtt országos bajnokságon sem, amelyeken az 55 év felettiek mezőnyében egy, illetve két aranyéremmel gazdagodott. Nyugat-szlovákiai bajnokságokon is begyűjtött három elsőséget, mégpedig Naszvadon, Aranyosmaróton és Gútán.

3. Nyáry Richárd, úszó, TopRunDS
Nyáry Richárd a franciaországi jegesúszó-világbajnokságon a királyi, 1000 m-es távon 2., 500 m-en pedig a 4. helyen végzett. A téli úszók szlovéniai világbajnokságán 450 m-en és 1 km-en a világ legjobbja lett, 200 m-en pedig bronzérmes. Két ausztriai versenyt is megnyert a Hallstatti tónál, valamint Altenwörthben. A 2022/23-as szezonban a szlovák téli úszóbajnokság abszolút győztese lett, ami újabb bajnoki címet jelentett számára.

A kategória további jelöltjei voltak: Gányovics Balázs, birkózó, Dunaszerdahelyi Birkózóklub, Kucsera Tamás, futó, Tréningová skupina Dunajská Streda, Nagy Dávid, kempo, Kempo Dojo, Pék Dezső, úszó, Sportfanatic, Tősér Sándor, úszó, TopRunDS, Bíró Attila, ultrafutó.

Gányovics Balázs, birkózó, Dunaszerdahelyi Birkózóklub
Gányovics Balázs tavaly ezüst- és bronzérmeket birkózott ki. 2. lett a dunaszerdahelyi Csallóközi Kupán és a brünni Grand Prix versenyen. A rimaszombati felnőtt országos bajnokságon a 3. helyen végzett.

Kucsera Tamás, futó, Tréningová skupina Dunajská Streda
Kucsera Tamás egy csopaki futóversenyen saját kategóriájában 8., összesítésben pedig 17. lett. Balatonszőlősön a 7., Balatonfüreden pedig a 6. helyen végzett. Az ugyancsak magyarországi Tésen megrendezett 50 km-es futóversenyen a 7. helyen ért célba.

Nagy Dávid, kempo, Kempo Dojo
Nagy Dávid 2023-ban 8 érmet szerzett nemzetközi versenyeken, amiből 4 arany- és 4 ezüstérem volt. Törökbálinton és Bécsben egyaránt két-két 1. helyezést harcolt ki. A négy ezüst egy budapesti versenyen, valamint a besztercebányai szlovák bajnokságon nyújtott teljesítményének köszönhető.

Pék Dezső, úszó, Sportfanatic
Pék Dezső tavaly egy versenyen a Košariská-tavon 36,6 km-t teljesített. Ezen a viadalon nem talált legyőzőre, és abszolút győztes lett. A téli úszók szlovéniai világbajnokságáról két bronzéremmel térhetett haza. Közép-Európa egyik legnehezebb hosszútávúszó versenyén a csehországi Lipno-gátnál új szlovák rekordot állított fel. A Szlovák Kupa somorjai fordulójában nyílt vízen 5 km-en nyerni tudott.

Tősér Sándor, úszó, TopRunDS
Tősér Sándor a franciaországi jegesúszó-világbajnokságon 6. és 8. helyezést ért el. A trencséni nyílt szlovák bajnokságon 100 m mellen 1., míg 200 m-es gyorsúszásban 2. lett. Szentesen a 66 m-es, Párkányban a 3000 m-es távon diadalmaskodott, Horvátországból pedig egy bronzéremmel tért haza.

Bíró Attila, ultrafutó
Bíró Attilát nem értékelhette a bizottság, mivel nem dunaszerdahelyi klub sportolója. Legnagyobb tavalyi sikere a Spartathlon, a világ egyik legnehezebb ultramaratoni futóversenyének teljesítése volt. 31 óra 40 perc 57 másodperces eredményével 355 résztvevő közül a 78. lett a 246 km-es távon. Egy kladnoi több mint 205 km-es versenyen a 8. helyen végzett.

Kedves olvasónk! Ha ideje engedi, olvassa el az Év sportolója 2023 ünnepélyes díjátadóról készült tudósításunkat, nézze meg az esten készült fotókat.

-et-, bé-, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies