Back to top

Év sportolója - Edző kategória

Publikálva: 2024, május 8 - 16:38
Hétfőn, május 6-án adták át az Év sportolója 2023 díjakat. Portálunk szeretné, ha az olvasók is megismernék a díjazottakat és jelölteket, ezért az alábbiakban röviden összefoglaljuk a nevezett sportolók és klubok elmúlt évi tevékenységét, elért eredményeit - az Év sportolója díj kategóriái szerint.
Év sportolója - Edző kategória

Edző kategória:
1. Debre Viktor, a HC DAC női kézilabdacsapatának vezetőedzője
2. Gútay Straka Mária, HC DAC, U12 lányok
3. Gaál Attila, Gaal Wrestling Team

1. Debre Viktor, a HC DAC női kézilabdacsapatának vezetőedzője
Amint az már a mai gálaest során elhangzott, a HC DAC női kézilabdacsapata negyedszer szerepelt a közös rendezésű cseh-szlovák MOL ligában, ami történelmi sikert hozott: a lányok a 12 csapatos mezőnyben az 1. helyen végeztek. Néhány héttel később szintén első alkalommal szlovák bajnok is lett a DAC. Mindehhez a Szlovák Kupában elért 2. helyezés párosult. A 2016-ban alapított klub, amelynek célja a kézilabda népszerűsítése és a fiatal tehetségek kinevelése, ezzel a csúcsra ért. Ezekben a sikerekben komoly szerepe van Debre Viktor vezetőedzőnek, aki az év edzője lett.

2. Gútay Straka Mária, HC DAC, U12 lányok
A fiatalabb diáklányok U12-es csapata a 2022/23-as szezonban szlovák bajnok és járási bajnok lett, és számos versenyen is az 1. helyen végzett. Egy stomfai és egy zsolnai versenyen az elsőség mellett Lelkes Sofia lett a legjobb kapus. A fiatalabb diáklányok országos versenye is aranyérmet hozott. A korosztály legrangosabb európai tornáján Prágában 76 csapat mezőnyében a 2. helyet sikerült megszerezni, Nagy Jázmin pedig a legjobb játékos lett. Egy gútai és egy hajdúnánási viadalon 1. helyezést ért el a csapat, Csiba Liza pedig mindkétszer a torna legjobb játékosa lett.

3. Gaál Attila, Gaal Wrestling Team
A 3. helyen Gaál Attila végzett, aki már a Gaál Wrestling Teamet vezeti, az év első felében azonban még a Dunaszerdahelyi Birkózóklubbal ért el szép sikereket. Irányításával a birkózók 27 dobogós helyezést értek el a különféle országos versenyeken, ebből 13 első helyet. Hegedűs Réka és Görcs Lara 17, illetve 16 évesen lett bajnok a felnőttek között. Három Európa-bajnokságon és egy világbajnokságon is ott volt sportolóival, amelyeken egy 5. és egy 9. helyet sikerült begyűjteni.

A kategória további jelöltjei voltak: Csiba Dávid, Ippon Karateklub, Dominika Grajcarová, Športujsnami, Magyar Bálint, Trinitas Sport Club, Markovics János, Seishin Karate Klub, Varga Medgyes Renáta, Megy Sport DS, Peter Plavec, Sportfanatic, Taric László, TopRunDS, Vajas József, Dunaszerdahelyi Birkózóklub

Csiba Dávid, Ippon Karate Klub
Az Ippon Karateklub sikereiben a fiatal edzőnek, Csiba Dávidnak is szerepe van. A tavalyi világ- és Európa-bajnokságokon, szlovák országos bajnokságokon és további versenyeken szerzett 34 arany-, 24 ezüst- és 31 bronzérem az ő munkáját is dicséri.

Dominika Grajcarová, Športujsnami
Az akrobatikus rock and roll klub fiatal edzője a ma már említett Maneskin formációval dolgozik. A Maneskin sikeres évet tudhat maga mögött. Mindezt 3 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérem jelzi. Az 1. helyezések között szlovák bajnoki cím is van.

Magyar Bálint, Trinitas Sport Club
Magyar Bálintnak a Trinitas Sport Club edzőjeként komoly szerepe volt abban, hogy Mónika Košútová négyszeres szlovák bajnok lett, Skuba Ákos pedig az egész évben tartó magyar bajnokságban összetettben a 3. helyen végzett. Mindketten kerékpárosként érték el ezeket a sikereket. A 11-szeres szlovák bajnok Magyar Bálint volt sportolóként pontosan tudja, hogyan kell egy versenyzőt felkészíteni. Ha szükség van rá barát, pszichológus, fizioterapeuta vagy táplálkozási tanácsadó.

Markovics János, Seishin Karate Klub
A Seishin Karateklub sikereiben fontos szerepe van Markovics János edzőnek. 2023-ban a klub tagjai sok szlovákiai és külföldi versenyen szerepeltek sikeresen. Ezek közül kiemelkedik a saját rendezésű verseny, a Slovakian Open, amelynek 340 résztvevője volt. Összesen 17 aranyérmet sikerült kiharcolni. A tavaly év végén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő klubnak Dunaszerdahelyeen jelenleg 40 tagja van.

Varga Medgyes Renáta, Megy Sport DS
A Megy Sport DS klub sikereiben fontos szerepet játszik Varga Medgyes Renáta klubvezető és edző. Amint az ma már elhangzott, védencei tavaly több sikerrel is büszkélkedhettek. Ezek között kell megemlíteni egy-egy bajnoki címet a junior országos bajnokságon és az Atlétikai ligában. Ehhez társul még egy 3. hely a felnőtt országos bajnokságon, 4 ezüst- és 1 bronzérem a nyugat-szlovákiai bajnokságon, valamint egy 23. helyezés a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon.

Peter Plavec, Sportfanatic
Az év sportolója, Peter Plavec edzőként is tevékenykedik. Ausztriában vett részt egy edzőtanfolyamon, és ezzel hivatásos úszásoktató lett. Vezetésével a Sportfanatic úszói tavaly a világbajnokságon 1 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek. Már az idei világversenyekre, valamint az Amerikai Egyesült Államokban található Tahoe-tó átúszására készíti a védenceit.

Taric László, TopRunDS
Taric László a TopRunDS edzőjeként Tóth Fábiánt készítette fel szlovákiai és külföldi versenyekre. Az ifjú sportoló Európa-bajnok, valamint szlovák és magyar bajnok is lett.

Vajas József, Dunaszerdahelyi Birkózóklub
Vajas József tanítványai sok szép sikert könyvelhettek el a 2023-as birkózóversenyeken. Az eredmények közül kiemelkedik négy 1. hely, mégpedig a rimaszombati női felnőtt országos bajnokságon, a szinnai női U20-as országos bajnokságon, a privigyei szabadfogású U15-ös bajnokságon, valamint a dunaszerdahelyi Csallóközi Kupán. Ezekhez további 1 ezüstérem és 2 bronzérem társul.

Kedves olvasónk! Ha ideje engedi, olvassa el az Év sportolója 2023 ünnepélyes díjátadóról készült tudósításunkat, nézze meg az esten készült fotókat.

-et-, bé-, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies