Back to top

Esterházy János példájából, kiállásából meríthetünk erőt

Publikálva: 2019, november 27 - 13:55
A felvidéki mártír politikusra, Esterházy Jánosra emlékezett faültetéssel, szentmisével és az Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János című dokumentumfilm ünnepélyes bemutatásával a Pázmaneum Polgári Társulás november 23-án Dunaszerdahelyen.
Esterházy János példájából, kiállásából meríthetünk erőt

A nap programját faültetéssel kezdték: a Vermes-villa parkjában gyertyánt ültettek el és szenteltek meg, melynek keménységével és szilárdságával mintegy Esterházys párhuzamot kívánnak mutatni, fogalmazott Karaffa Attila, a társulás elnöke, de egyben csatlakoztak is a Dunaszerdahely város önkormányzata által indított „Ültess fát a jövőért!” elnevezésű faültetési programhoz. A fát az Esterházy János boldoggá avatását szorgalmazó társulás védnök-elnöke, Karaffa János lelkiatya áldotta meg.

Ezt követően a Fő utcai Esterházy emlékművet koszorúzták meg a résztvevők – így kegyeletét rótta le a Pázmaneum Társulás nevében Karaffa Attila, az Esterházy János Társulás és az Esterházy János Szülőföldjéért Alapítvány képviseletében Csáky Pál, Kozma Imre atya és Pezcár Károly, az Esterházy Akadémia nevében Gubík László elnök, illetve a Szövetség a Közös Célokért Társulás nevében annak elnöke, Hideghéthy Andrea. 

Szentmisét is felajánlottak a mártír politikus lelki üdvéért, boldoggá avatásáért a Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templomban. Aznap épp a mártír vértanúra, Alexandriai Szent Katalinra emlékezett az Egyház, így az ő és Esterházy János példáját állította a megjelentek elé a szentbeszédet mondó Galgóczi Rudolf légi esperesplébános.

Az est végül a Vermes-villában zárult: itt a Sztruhár Izrael Diána–Sztruhár György televíziós páros Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János című, az Esterházy-keresztút felszentelése óta dokumentált, Esterházyhoz köthető és Alsóbodokon történt eseményeket feldolgozó dokumentumfilmmel állítottak méltó emléket a politikusnak. 

Az Esterházy emléknapot Kozma Imre atyának, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójának és vezetőjének a gondolatai zárták, aki Európa elkereszténytelenedett, végveszélyt kiáltó jeleire hívta fel a figyelmet, amelyre mi magunk is Esterházy János példájából, kiállásából meríthetünk erőt és adhatunk keresztényi, de határozott választ.

(na)

Ezt már olvasta?

Címkék: Pázmaneum
Cookies