Back to top

Esterházy-futás Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2017, szeptember 7 - 13:47
Hét napos futásra kerül sor a Felvidéken Búcstól Alsóbodokig szeptember 10-16. között az Esterházy-emlékévben Zsélyi Zoltán szervezésében. Komárom, Udvard, Érsekújvár, Gúta, Somorja, Dunaszerdahely, Pered, Nyitraújlak, Királyhelmec, Kassa, Várhosszúfalu, Rimaszombat, Losonc, Kalonda, Nagycsalomja, Ipolynyék, Ipolyság, Palást, Léva és Pográny települések gróf Esterházy János tiszteletére felszentelt emlékhelyek érintésével valósul meg az emlékfutás.

A Pázmaneum Társulás meghív minden érdeklődőt szeptember 11-én, hétfőn 11:15 órára a Fő utcai Esterházy emléktáblához, ahol fogadják majd Gútai Maraton Klub résztvevőit, akik Esterházy-emlékfutással tisztelegnek a felvidéki mártírpolitikus előtt az emlékévben.

A futók nagyon szívesen és örömmel fogadják a települések sportos hozzáállását is az Esterházy emlékfutáshoz, ami magába foglalja a település mozgást kedvelő lakosainak a futókhoz való kapcsolódását /futva vagy kerékpárral/ a futóútvonalon.

A futás célja:

  • futóútvonallal érinteni azon településeket, melyekben gróf Esterházy János tiszteletére állítottak emlékműveket, majd e településeken:
  • az elhelyezett koszorúkkal tiszteletet adni a XX. század egyik legbecsületesebb és legtisztességesebb Közép-európai politikusa, gróf Esterházy János emléke előtt;
  • felhívni a lakosság figyelmét a szocialista – kommunista rendszerben kegyelemből életfogytiglani börtönbüntetésre és elfeledésre ítélt gróf Esterházy János csehszlovákiai mártírpolitikus politikai tevékenységére. E tevékenységek magukba foglalják a háború előtti időszak csehszlovákiai magyarság érdekvédelmét és a háború ideje  alatt a zsidók, illetve a náciüldözés elől menekülők külföldre való menekítését. Nyomatékosan rámutatni arra az áldatlan állapotra, miszerint Esterházy Jánost Szlovákiában és Csehországban is még mindig a 2. világháború utáni rendszer ideológiáját követve háborús bűnösként tartják számon.
  • az Esterházy emlékfutás megszervezésével bekapcsolódni a dunaszerdahelyi központú Pázmaneum polgári társulás által hirdetett Esterházy-emlékév programjaihoz ezzel is rámutatva arra, hogy az amatőr sportolók – futók körében sem közömbös Esterházy János társadalmi megítélése;
  • az emlékfutás célba érkezésekor 2017. szeptember 16-án részt venni az alsóbodoki zarándokhely avatásán és az avatási ceremónia főszervezőjének átadni a futóútvonal emlékhelyein az adott települések képviselőjétől átvett szalagokat, így szimbolizálva azt a tényt, hogy gondolatban az adott települések is képviseltetik magukat a zarándokhely avatásán; azt a csomag földet, amely a futóútvonal településeiről lesz begyűjtve azzal a szándékkal, hogy a zarándokhely az Esterházy János által annyira szeretett Felvidék minden tájegységéről tartalmazzon földet a „Felvidék földjét“.

Ezt már olvasta?

Címkék: Pázmaneum
Cookies