Back to top

Érvénybe lép a kulturális szemafor, újraindul a kulturális élet

Publikálva: 2021, április 28 - 20:19
Miután érvénybe lép a másodfokú COVID-riasztás, vagyis az ún. piros fázis, bizonyos szabályok betartása mellett sor kerülhet a kulturális rendezvények megtartására. A kormány szerdai ülésén elfogadta az ún. kulturális szemafort, amely az olyan kulturális események megrendezését szabályozza, mint például a színházi előadások, a koncertek vagy az audiovizuális előadások.
Érvénybe lép a kulturális szemafor, újraindul a kulturális élet

A dokumentum nem foglalkozik a táncmulatságokkal, bálokkal, vásárokkal és hasonló rendezvényekkel, melyekre a tömegrendezvényekre vonatkozó általános szabályok érvényesek.

Az úgynevezett riasztási fázisban, másod- és elsőfokú riasztás esetén 50 százalékos nézőkapacitás lesz engedélyezett. Másodfokú riasztás esetén szabadtéren legfeljebb 200, beltérben pedig legfeljebb 150 néző foglalhat majd helyet.

Elsőfokú riasztás esetén szintén csak ülőhelyekről lehet szó, szabadtéren a maximális nézőszám 500, beltérben 250 fő lesz.

A mozitermekben való vetítés országosan tilos, regionális szinten az említett korlátozások lesznek érvényesek. A látogatóknak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR- vagy LAMP- tesztet, illetve 24 óránál nem régebbi antigénalapú tesztet kell majd felmutatniuk. A rendezvényeket csak arcmaszkkal vagy reszpirátorral lehet majd látogatni, a tisztiorvos aktuális rendeletével összhangban.

Az első és másodfokú, úgynevezett éberségi fázisban szintén csak 50 százalékos nézőkapacitás lesz engedélyezett. Szabadtéren legfeljebb 500, beltérben pedig legfeljebb 250 néző foglalhat majd helyet. A megfigyelési fázisban már engedélyezettek lesznek az állóhelyek is, szabadtéren pedig legfeljebb ezer, beltérben legfeljebb 500 személy tartózkodhat majd.

Az étel- és italfogyasztás a riasztási fázisban csak szabadtéren, az éberségi fázisban bizonyos feltételekkel beltérben is engedélyezett lesz.

A szervezőknek pontosan tudniuk kell, hogy mennyien vesznek részt egy adott rendezvényen, a rendezvény után pedig két hétig meg kell őrizniük a látogatók telefonszámát és e-mail-címét.

A kulturális tárca megjegyezte, hogy a kulturális szemafort a szakmai konzílium és a Szlovák Közegészségügyi Hivatal javaslatait figyelembe véve dolgozta ki.

Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter megjegyezte, hogy a kulturális szemafor kidolgozása több hónapig tartott, a végső változat pedig már a tizenhetedik a sorban. A szabályozásra szerinte feltétlenül szükség van. „Tekintve, hogy várhatóan az egész ország átlép a piros fázisba, a kulturális rendezvények szervezőinek tudniuk kell, mire készüljenek, és mire számíthatnak” – hangsúlyozta.

Radoslav Kuťaš, a kulturális minisztérium államtitkára pontosította a mozikra vonatkozó óvintézkedést. A másod- és elsőfokú, úgynevezett riasztási fázisban országosan csak a szabadtéri mozik tarthatnak nyitva. Amennyiben a járványhelyzet megengedi, hogy áttérjünk a regionális szintű intézkedésekre, a mozitermek nyitására is ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint a többi kulturális rendezvényre. A nyitás és az engedélyezett maximális nézőszám tehát attól függ majd, hogy az egyes járások milyen fázisban vannak.

Kuťaš elmondása szerint kompromisszumos megoldás született a szakemberek és a filmforgalmazók megegyezése alapján. „Így biztosítjuk, hogy ne nőjön meg ugrásszerűen a mobilitás. Ugyanakkor a forgalmazóknak és a fenntartóknak is időre van szükségük az újrakezdéshez” – tette hozzá.

TASR / Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus