Back to top

Emelkedik a nyugdíj és a családi pótlék

Publikálva: 2023, május 23 - 17:03
Már az idei évben soron kívüli nyugdíjvalorizálás lesz, emellett augusztustól emelkedik a családi pótlék.
Emelkedik a nyugdíj és a családi pótlék

A Szociális Biztosító elektronikus számlát fog vezetni a majdani nyugdíjasok számára és tájékoztatja őket, mekkora nyugdíjra számíthatnak.

A parlament kedden több módosítással jóváhagyta a szociális biztosításról szóló törvény módosítását, melyet a Sme rodina képviselői terjesztettek elő.

A gyermekgondozási segély Petra Krištúfková (Sme rodina) módosító javaslatának elfogadását követően már augusztus 1-től soron kívül úgy emelkedik, ahogy a szokásos valorizálás mértékében emelkedett volna 2024. január 1-től.

Januárban nem lesz további emelés. A korábban dolgozó szülő 473,30 euró gyermekgondozási segélyt kap, a korábban nem dolgozó szülő 345,20 eurót.

A végszavazásnál a parlament támogatta Erik Tomáš (frakció nélkül) javaslatát, hogy már július 1-től lehessen valorizálni a nyugdíjakat. Az eddig érvényes szabályozás szerint erre csak 2024. január 1-től kerülhetett volna sor. Abban az esetben lesz soron kívüli nyugdíjemelés, ha az összesített nyugdíjas infláció meghaladja az 5%-ot. Szintén emelkednek egyes baleseti járadékok. A hagyományos év eleji valorizálásnál számításba veszik a soron kívüli emelést. A Sme rodina javaslatára

a Szociális Biztosító elektronikus számlát fog vezetni a biztosítottak eddigi egyéni számlái helyett. Továbbra is mód lesz a levélben való érintkezésre a hivatallal, ha az ügyfél erre tart igényt.

A Szociális Biztosító köteles lesz tájékoztatni ügyfeleit a majdani nyugdíjuk várható nagyságáról, továbbá azokról a változókról, amelyek befolyásolják a nyugdíja nagyságát. Mivel ezek egy része a biztosított döntésétől és korától is függ, tájékoztatást kell kapnia arról, mire számíthat, ha az egyik vagy másik lehetőséget választja. A nyugdíjpénztárak (DSS) kötelesek lesznek tájékoztatni a Szociális Biztosítót az ügyfél születési száma alapján arról, hogy mennyi nyugdíjra számíthat a második nyugdíjpillérből.

A nyugdíjasok szülői bónusza kapcsán a parlament elfogadta azt a módosítást, hogy a juttatás a rendőrök és hivatásos katonák szüleinek is járjon, de ezt írásban kell kérnie a rendőrség és a hadsereg állományi tagjainak.

Peter Kremský (OĽANO) javaslatát is megszavazta a parlament, így a Szociális Biztosító nemcsak azoknak a listáját teszi közzé, akiknek elmaradásuk van a járulékok befizetésében, hanem azoknak a munkaadóknak a listáját is, akik elmulasztották teljesíteni a befizetési kötelezettségeiket. Ha a munkaadó felkerül erre a listára, akkor 14 napon belül köteles lesz értesíteni erről az alkalmazottait.

A módosítások július 1-től lépnek életbe.

ma7 / tasr

Ezt már olvasta?

Címkék: nyugdíj
Cookies