Back to top

Eltérő előírások vonatkoznak a téli gumira az EU-ban

Publikálva: 2019, december 11 - 06:38
Az egyes uniós tagországokban eltérő szabályok vonatkoznak a téli autógumik használatára. Van, ahol az autó kötelező felszerelései között szerepel a hólánc is, más országokban viszont nem kötelező a téli gumi használata sem.
Eltérő előírások vonatkoznak a téli gumira az EU-ban

A nyugati országok közül csak Belgiumban és Németországban kötelező a téli gumi használata. Nem kötelező viszont az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Luxemburgban, Franciaországban és Dániában sem.

Lengyelországban és Magyarországon nincs olyan törvényi rendelkezés, mely kötelezővé tenné a téli gumik használatát, viszont a magyar utakon a téli hónapokban a kötelező felszerelés része a hólánc is.

Abban az esetben, ha a gépjárművezető nem tart hóláncot a kocsijában, megtagadhatják az országba való belépés engedélyezését.

Csehországban a téli gumik használata november elsejétől március 31-ig kötelező azokon az utakon, ahol kinn van a „téli felszerelés” (zimná výbava) útjelzés. A futófelület mintázata mélységének legalább 4 milliméteresnek kell lennie, ez minden autótípusra egyaránt érvényes.

Ausztriában november elsejétől április 15-ig kötelező a téli gumi használata és itt is legalább 4 milliméteresnek kell lennie a mintázatnak. Amennyiben a mintázat mélysége nem éri el a 4 millimétert, a gumi nyári guminak minősül. Azok a gépjárművezetők, akiket a behavazott úttesten a rendőri ellenőrzés nyári gumikkal talál, akár 5 ezer eurós büntetésre számíthatnak. Egyes hegyi átkelőkön a hólánc használata is kötelező. Amennyiben valaki nyári gumival balesetet okoz, a biztosító megtagadhatja a kártérítést.

Szlovéniában november 15. és március 15. között az ottani gépjárművezetők számára kötelező a téli gumi használata. A mintázat vastagságának minimum 3 milliméteresnek kell lennie. Ez a kötelesség nem vonatkozik az országba külföldről látogató turistákra, abban az esetben, ha az utak szárazak, nem borítja azokat hó. Amennyiben azonban az úttesten összefüggő hóréteg van, a külföldiek számára is kötelező a téli gumi használata.

Horvátországban a nyári és téli autógumik mintázatának kötelező vastagsága egyaránt négy milliméter. A téli idényben kötelező a téli gumi használata, de ha az utakat összefüggő hóréteg borítja, a gépjárművezetők hólánccal ellátott nyári gumit is használhatnak.

Olaszországban nem kötelező a téli gumi használata, kivételt ez alól csak a Valle d’Aosta autonóm terület képez Olaszország északnyugati részén. Az ezen a területen áthaladó összes gépjárműnek november 15. és április 15. között kötelezően téli gumival felszereltnek kell lennie.

Szlovákiában a gépjárműveket kötelezően el kell látni téli gumival november 15-től március 31-ig, amennyiben az úttestet összefüggő hóréteg, illetve jégréteg borítja.

A téli gumi mintázata vastagságának legalább 3 milliméteresnek kell lennie. A rendőrség nemcsak bírságolhat, hanem megtilthatja a gépjármű továbbhaladását is. A kocsi ezt követő elvontatásának költségeit a gépjárművezetőnek kell térítenie.

forrás: Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Címkék: közlekedés
Cookies