Back to top

Elsődleges szempont a gyermekek biztonsága a játszótereken

Publikálva: 2017, szeptember 6 - 15:32
"Egy játszótér Dunaszerdahelyen csak akkor létezhet, ha a játszóalkalmasságok biztonságosak" - mondta Hervay György a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal műszaki és beruházási főosztályának vezetője.

Az önkormányzat az elmúlt években fokozatosan többet közülük felújított, vagyis a régi vaskonstrukciókat az EU-s nokmáknak megfelelő játszóalkalmatosságokra cserélte. Több helyszínen pedig új játszóteret is kialakítottak. Minden esetben a fő szempont, hogy a gyermekek biztonságosan tudjanak játszani.

Az elmúlt napokban Sárközi István Duna utcai lakos nehezményezte, hogy a lakótömbjükkel szemben lévő játszóalkalmatosságokat leszerelik. Szerinte ezeket a gyerekek szívesen használják. A közelmúltban a városi hivatal segítségével a Municipal városi cég munkatársai a kisebb játszóteret élősövénnyel körbekerítették, kitették a kutyasétáltatást tiltó táblát, valamint forgalomlassítót is kihelyeztek az úttestre a gyerekek nagyobb biztonsága érdekében. A városi hivatal vezetőségi gyűlésén azonban az a döntés született, hogy a játékokat leszerelik és elszállítják.

"A városvezetés koncepciója a játszóterek létrehozásánál és felújításánál az, hogy minden városrészben legyen egy központi játszótér, és ne egymás mellett több kisebb. Az önkormányzat 2014-ben a Duna utca elején, tehát 100-200 méterrel arrébb, létrehozott egy modern, az EU-s előírásoknak megfelelő, bekerített játszóteret. Így tehát a közelben van olyan hely, ahol a gyermekek biztonságosan játszhatnak. Ez az egyik oka, amiért úgy döntöttünk, hogy eltávolítjuk a mai normáknak már nem megfelelő, és a gyermekek biztonságát veszélyeztető játszóalkalmatosságokat. A szülők kérését pedig, miszerint a Duna utca elején lévő játszótéren nincs árnyék, fakiültetéssel teljesítjük. A másik indok, amiért a játékokat felszámoljuk az az, hogy a régi vaskonstrukciók balesetveszélyesek voltak" - tájékoztatott a főosztályvezető.

A Duna utcai játszótérrel egyidőben 2014-ben az Észak II-es lakótelepen a Mezei utca végén a 287-288-as lakótömbök között szintén kialakított az önkormányzat egy játszóteret. 2011 júniusában átadtak egy új játszóteret az Újfalu lakótelepen is. "Ezt később a lakók kérésére ezen a helyen fel kellett számolni és áthelyezni, mert sokan nem rendeltetésszerűen használták a hintákat" - hangsúlyozta Hervay György. Az osztályvezető elmondta továbbá, hogy 2012-ben a Lidl bevásárlóközpont az önkormányzattal közösen felújította a Neratovicei téri játszóteret. Ugyancsak ebben az évben a Vámbéry Ármin Alapiskola udvarán a vandalizmus ellenes kampány keretében egy új játszóteret építettek. 2016-ban pedig megújult a Golf játszópark is, ahol komplett felújítás történt, és új játszóalkalmatosságokat is telepítettek a gyermekeknek.

"A városvezetés az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektetett a gyermekjátszóterek felújítására és karbantartására. Minden évben tavasszal a Municipal városi cég alkalmazottai felmérik a város játszótereinek állapotát, majd elvégzik a szükséges javításokat. Emellett ugyanígy rendszeresen gondoskodunk a homokozók homokcseréjéről. Figyelemmel kísérjük a gyermekes szülők panaszait, hogy a homokozókban gyakran nem odavaló dolgok kerülnek, mint például törött üveg, kutyaürülék és más, amit szükség szerint eltávolítunk. Továbbá a városi rendőrparancsnokkal egyeztettünk, hogy főleg hétvégéken gyakrabban fognak járőrözni a játszóterek környékén" - mondta az főosztályvezető.

Ezt már olvasta?

Cookies