Back to top

Először tanácskoztak videókonferencia segítségével a megyei képviselők

Publikálva: 2020, április 16 - 14:24
A Nagyszombat megyei önkormányzat szerdai ülését a törvénymódosításnak köszönhetően videókonferencia keretén belül tartotta.
Először tanácskoztak videókonferencia segítségével a megyei képviselők

A képviselői testület döntést hozott 500 ezer euró elkülönítéséről a COVID-19 vírusfertőzés elleni védekezésre. A pénzösszeg az idei támogatási rendszerből került átcsoportosításra.

Döntés született továbbá nyilvános versenytárgyalás keretében négy ingatlan eladásáról és Felsődiós község – Horné Orešany – Majdanské részében egy közútszakasz átvételéről, amellyel megoldódik a szakasz sokéves karbantartással kapcsolatos problémája. Több, mint 30 éve a hivatalok nem voltak hajlandóak és képesek megoldani ennek az útszakasznak a tulajdoni hovatartozását. Ennek a hozzáállásnak köveztében az útszakasznak „nem volt gazdája” és problémás volt a karbantartása.

Nagyszombat megye döntött az út vagyonba vételéről, amelynek folyamata a mai nappal elindult. Felbár és Nemeskürt - Zemianske Sady – községekben épületek és telkek együtteséről, Holicsban – Holíč - kollégiumi épületről és a hozzátartozó telkekről, Nagyszombatban a közművelődési intézet épületéről és telkéről van szó. Még 2017-ben, a mostani vezetés felállása után került sor a megyei vagyon eladásának felfüggesztésére, azzal a céllal, hogy mérlegeljük és megváltoztassuk hozzáállásunkat a megyei vagyon felhasználhatóságához. Tehát nem eladni a vagyont, hanem igyekezni új közhasználati szerepet, felhasználást találni neki. Ez az elképzelés három ingatlan esetében sikerült – beleértve a volt pöstyéni középiskolát, ahol új kulturális intézmény – ARTA Kulturális és Kreatív Központ jön létre.

Nagyszombat Megye Közgyűlése az első az önkormányzatok közül, amely videokonferencia segítségével tanácskozott. Ezt lehetőséget az önkormányzatok a vonatkozó törvényi szabályozás – a Megyei Önkormányzatok Társulása - Združenie samosprávnych krajov – SK 8 - és Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič kezdeményezte módosítása tette lehetővé.

„Az első önkormányzat vagyunk a történelem során, amely fontos döntéseket videokonferencia segítségével hozott meg. Rendkívüli helyzetekben rendkívüli intézkedések kellenek. Erre a célra egy számítógépes alkalmazást hoztunk létre, és nagyon rövid idő alatt valósítottuk meg a videokonferencia segítségével történő tanácskozás feltételeit" - mondta Viskupič.

(nkö)

Ezt már olvasta?

Cookies