Back to top

Elképesztő összegeket fizetnek az államkasszába a szlovákiai autósok

Publikálva: 2020, augusztus 11 - 12:08
Első hallásra egészen meghökkentő, évente jócskán egymilliárd euró fölé szökő összeget fizetnek be a szlovákiai autósok az államkasszába. Bár ennek nagy része az üzemanyagok után kivetett adókból folyik be, az ilyen-olyan kihágások és mulasztások miatt kirótt büntetések még mindig igen szépen termelnek az államnak.
Elképesztő összegeket fizetnek az államkasszába a szlovákiai autósok

Az elektronikus autópálya-matrica bevezetését követően a maihoz képest igen magas, 300 eurós büntetést jelöltek ki. Naponként. A rendszer technikai problémáinak köszönhetően azonban hamar csökkentették az összeget, a korábbi bírságokat sem hajtották be.

A mostani összeg 150 euróra rúg, sőt, ha a bűnös időben, 15 napon belül fizet, száz euróval megúszhatja az egészet.

A közlekedési tárca adatai szerint 2016 és 2019 között összesen 125 628 esetben kellett bírságolni, ehhez képest idén sokkal rosszabbul állunk, augusztusig már 38 ezer nem fizető sofőrt regisztráltak, mindezt úgy, hogy a járvány zenitjén a forgalom is jóval gyérebb volt.

 

Piros kártya, zöld kártya

2016-ban vezették be a műszaki engedély (STK), illetve a károsanyag-kibocsátási bizonylat lejárta után járó büntetések automatikus kivetését is. Míg korábban, amennyiben a rendőr igazoltatáskor nem vette észre, a hatóságoknak nem volt módjuk büntetni az elmaradást, mára elektronikus rendszerben tárolják ezeket az adatokat. Az első büntetések 166 euróra rúgtak, „kártyánként”, később ezt enyhítették, jelen állás szerint, amennyiben a tulajdonos 15 napon belül levizsgáztatja az autóját, mindössze 55 eurót kell fizetnie.

A szaktárca információi szerint évente átlagosan mintegy 40-50 ezer büntetést rónak ki, bár idén egyelőre egész jól állunk. Augusztusig mindössze 14 ezer esetben kellett eljárni, bár arról már nem emlékezik meg az aktuality.sk, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések közé tartozott a büntetések felfüggesztése is. Érdekes, hogy a minisztériumnak fogalma sincs, mennyi ideig tart a büntetések behajtása.

A portál által megkérdezett minisztériumi szakember szerint, mivel az eljárás lefolytatása nem az ő, hanem a belügy alá tartozó járási hivatalok hatásköre, nekik nincs módjuk követni ezeket a mutatókat. A járási hivatalok kapacitásán múlik tehát, mikorra kapjuk meg a büntetéseket. Azt sem tudják, a matrica nélküli autópályázókra kivetett büntetéseket mikorra lehet behajtani, az illetékes csak annyit közölt, a törvény által előírt periódus kettő, illetve három év.

A vétkes autótulajdonosok mintegy hatvan százaléka téríti meg elsőre a műszaki engedély lejárta miatt kirótt bírságot, negyven százalékuk ellen azonban eljárást kell indítani.

Ezek mintegy negyven százaléka fizet is, a többiek, jó eséllyel, megúszhatják az egészet. 2016 és 2019 között mintegy 39 ezer hivatalos eljárást indítottak el, összesen majd' hatmillió euróra rúgó követeléssel.

A gond csak az, a kissé faramuci törvényi szabályozás miatt, ha a sofőr elég türelmes és nem veszi át a felszólító leveleket, esélyes, hogy megússza. Mivel a büntetés kiszabása után csak egy évvel lehet elindítani a követelési eljárást, majd ezt követően egy év múlva a belügyi tárcának joga van lemondani a követelésről, ha a sofőr elég ideig kivár, a büntetés egyszerűen elévülhet.

 

Milliárdok ide, milliárdok oda

A matricákból évente mintegy 70 millió euró folyik be az államkasszába, a teherfuvarozói illetékekből pedig még 220 millió, azzal a kis szépséghibából, hogy ennek kb. fele el is megy a Sky Toll rendszer üzemeltetésére.

Az igazán komoly összegeket az üzemanyagok után kivetett adókból kapja az állam, 2018-as statisztikák szerint például 1,27 milliárdnyi eurót.

A bevétel oszlop mellett persze ott van a kiadásé is. Az autópályák építése és a meglévő úthálózat karbantartása milliárdokat emészt fel minden évben. Alig van olyan autópályaszakasz, amely ne kilenc számjegyű összegből épülne fel, az eperjesi elkerülő például majd' félmilliárd eurót kóstál. 2018-ban a Nemzeti Autópálya Társaság kiadásai 810 millió euróra rúgtak, az úthálózat karbantartását végző vállalat (SSC) fenntartása pedig 278 millióba került.

Forrás: ma7 / aktuality.sk

Ezt már olvasta?