Back to top

Elindultak csúcsot dönteni a Pingvinek

Publikálva: 2016, március 29 - 17:56
Ezekben a pillanatokban repülnek a Dunaszerdahelyi Pingvinek Malagába, hogy a téli úszás bajnokai átússzák az Európát és Afrikát összekötő Gibraltár-szorost.
Elindultak csúcsot dönteni a Pingvinek

A Sportfanatic által támogatott csapatot már korábban bemutattuk, akkor olvasóink azt is megtudhatták, milyen megpróbáltatások elé néz a csapat. Ma délelőtt előbb főtámogatójuknál, a Rácz József által vezette DS-Carnál jártak, hogy megköszönjék a segítséget a szponzornak, aki lehetővé tette a kiutazást, majd a városvezetéssel is találkoztak.

Hájos Zoltán a csapatvezetőnél, Hideghéty Tibornál érdeklődött a részletekről. A korábban ugyancsak sikeres sportoló elmondta, 2012-ben hozták létre a Spratfanatic társulást Mészáros József barátjával, hogy segítsenek teljesíteni a sportolóknak az álmaikat, mert nekik ezt az egykori rezsim körülményei nem tették lehetővé.

A téli úszásban jelenleg a cseh ligában versenyeznek, amely a világ legszínvonalasabb bajnokságai közé tartozik. Erről árulkodik, hogy a Gibraltári-szoros meghódítására velük induló két cseh csapattag, az úszó Magda Okurková korábbi világbajnok, Peter Mihola edző pedig a mai napig a második legjobb időt tartja a szoros átúszásánál, pedig azóta már eltelt 16 év.

A további úszó csapattagok Pék Dezső, Pék Endre, Nyári Richárd a csallóközi régióból származnak. Mint megtudtuk, a csapat szeretne két csoportban szeretne nekileselkedni a nagyságrendileg 15 kilométeryi távnak, amelyet a 15-16 fokos vízben nem lesz egyszerű teljesíteni. A holnapi, már spanyolországi egyeztetésen kiderül, hogy engedélyezik-e a csapatnak a csoport felosztását, ami azt jelentené, hogy az első nap a Pék fivérek, a másik napon pedig az Okurková-Nyári páros úszna. Mindez lehetővé tenné, hogy az első nap az ikerpár a saját tempójában ússzon, míg másnap a gyorsabb páros a cseh és szlovák rekordot is megdöntse. Tegyük hozzá, nincsenek könnyű helyzetben a Pingvinek, mert a lehető legkorábbi időpontot kapták a szoros átúszására, amikor a víz a leghidegebb, így jóval nehezebb teljesíteni a távot. Ennek ellenére már idehaza is tesztelték, s bírják az úszók a hasonló hőmérsékletet akár 6 óráig is, így feltehetően a legkomolyabb kihívást majd a hullámok jelentik majd.

A csapat további tagjai az edző mellett a versenyzők táplálkozását, a kaland dokumentálását fogják biztosítani a csúcskísérlet közben a két hajóról és vigyáznak majd rájuk, hogy épségben megérkezzenek a túlsó partra. Egy hét áll a csapat rendelkezésére, hogy próbálkozzanak az átúszással, az első lehetőségük csütörtökön lesz.

A tájékoztatást követően Hideghéty Tibor megköszönte a városnak a csapat támogatását és átvették Hájos Zoltán polgármestertől a város zászlaját, amelyet majd az afrikai partokon szeretnének kitűzni.

Az elkövetkező napokban folyamatosan beszámolunk majd a Dunaszerdahelyi Pingvinek kalandjairól, amelynek célja a Gibraltári-szoros meghódítása, amely eddig csak három szlovák állampolgárnak sikerült.

Képgalériánkat ITT tekinthetik meg.

Ezt már olvasta?

Cookies