Back to top

Elindult a Kárpátalja nincs egyedül 2016 program

Publikálva: 2016, február 26 - 17:07
Csütörtökön a dunaszerdahelyi református templomban tartott előadást Soltész Miklós, a Magyarországi Emberi Erőforrás Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Somogyi Alfréd, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese köszöntötte a gyülekezetet, az egyházmegye vendégeit, majd elmondta felvezető gondolatait.
Soltész Miklós államtitkár úr előadásában a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából elmondta, hogy mennyi nehézségen kellett átesnie az itt élőknek, az egyházaknak, mégis itt vannak, túlélték azt az áldatlan időszakot. A kommunizmus utáni változások kapcsán viszont sajnálatosnak tartja, hogy a nyugati egyházak nem figyelmeztettek arra, hogy bizony a kommunizmus után nyugatról nem csak csupa jó jön be, hanem egy embertelen, fura gondolkodás is, ami bizony rombolja az emberi kapcsolatokat, a nemzeti összetartozást. Ezért is  tartja fontosnak, hogy az egyházak is biztassák híveiket, hogy igenis tenni kell azért, hogy erősek maradjunk, hogy magyarok maradhassunk szülőföldünkön.
György András, somorjai lelkipásztor a Kárpátalja nincs egyedül 2016-os programról beszélt. Ismertette az idei akcióterv fő pontjait, melyek: ösztöndíj-program kárpátaljai diákok számára; számítógépek eljuttatása kárpátaljai nagycsaládoknak; zenész-tehetségek támogatása; élelmiszer, gyerekruha és gyerekcipő gyűjtése; csallóközi orvosok kárpátaljai missziójának szervezése; sportszerek gyűjtése kárpátaljai iskoláknak. Az ösztöndíjhoz kapcsolódóan készíttettek perselyeket, melyek a Vereckei-hágót formázzák, ezzel is utalva a gyűjtés céljára. Ezeket át is adták azoknak a gyülekezeteknek, amelyek jelentkeztek erre a gyűjtésre. Elmondta, hogy csallóközi magyar orvosok az idén ősszel tesznek látogatást Kárpátalja szórványterületén, általános kivizsgálást tartanak, illetve jelentős gyógyszeradományt szeretnének eljuttatni a rászorulóknak. A sportszerek gyűjtésébe komolyan bekapcsolódnak a DAC szurkolói is, hiszen a focicsapat utolsó hazai mérkőzésén egy nagy kampány keretében kézi sportszereket gyűjtenek a kárpátaljai iskoláknak, akiknek ez bizony hatalmas segítséget jelent.
Utolsóként Szanyi György, a kárpátaljai Borzsova lelkipásztora, a Nagyberegi Református Líceum vallástanára szólt a jelenlévőkhöz. Megköszönte az eddigi segítséget, ami elmondása szerint mindig jó helyre került, hathatósan segítve az ott élők életét. Ennek okán elkezdett élni nemcsak a kárpátaljai közösség, hanem az egész Kárpát-medencei is.
Ezután Somogyi Alfréd és György András átadták az ösztöndíj-program támogatására készített perselyeket a gyülekezeteknek.
Soltész Miklós államtitkár úr, Somogyi Alfréd esperes úr, valamint Molnár Rudolf, egyházmegyei gondnok a Magyar Karitatív Tanács és a Pozsonyi Református Egyházmegye együttműködését régi szokás szerint kézfogással erősítették meg.
A gyülekezeti alkalom közös imával és szeretetvendégséggel zárult.

További képeink Képgalériánkban tekinthetők meg.

Ezt már olvasta?

Cookies