Back to top

Elhalasztva az ingatlan- és szemétadó befizetése

Publikálva: 2020, március 26 - 11:35
A koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal elhalasztja az ingatlan- és ebadó, valamint a szemétilleték befizetésének határidejét. Ezzel kapcsolatosan Pápay Zoltánt, a hivatal pénzügyi és vagyon-nyilvántartási főosztályának vezetőjét kérdeztük.
Elhalasztva az ingatlan- és szemétadó befizetése

Pápay Zoltán elmondta, a jogi személyeknek, mivel azt a törvény előírja, elektronikus formában már kiküldte a hivatal az ingatlanadóra és a szemétilletékre vonatkozó végzéseket. A jelen helyzetre való tekintettel azonban azon jogi személyeknek, amelyeknél leállt a termelés, lehetőséget biztosítanak kérvényezni a befizetés halasztását. Eszerint a válság ideje alatt felfüggesztenék számukra a szemétdíj, illetve az ingatlanadó befizetését, majd a járványhelyzet lecsengését követően lehetőséget adna számukra a hivatal törleszteni azt, akár több részletben is.

„Ami a természetes személyeket érinti, a hivatal leállította, pontosabban el sem indította az adóvégzések kézbesítését” – közölte a főosztályvezető, hozzátéve, hogy a kézbesítés itt nem elektronikus úton történik, hanem mindig postán vagy kézbesítő szolgálaton keresztül.

„Amíg a járvány okozta válság tart, a városi hivatal nem fog kézbesíteni semmilyen adóvégzést természetes személyek részére” – mondta, egyben jelezve, számukra előreláthatólag a normalizálódást követő 15 napon belül lesznek azok kiküldve. Akiknél magasabb az adó összege, természetesen ugyancsak kérhetik majd a részletfizetési törlesztést.

Pápay Zoltán egyben azt is elmondta, hogy óriási kiesésekkel számolnak a városi költségvetésben.

„Tulajdonképpen az elfogadott költségvetést teljesen újra kell terveznünk, és komoly megszorítások várnak ránk. A prognózisok rendkívül borúlátóak. Ami a részadókat illeti, ha két hónapig tart a válság, mintegy 16 százalékos kieséssel számolhatunk, ha azonban három hónapig is elhúzódik, akár még 27 százalékkal is csökkenhetnek a bevételek, ami hatalmas összeg. Abszolút értékben számolva a 16 százalék városunk esetében másfél millió eurót tesz ki.”

A pénzügyi főosztályvezető elmondta, ugyan nem tudni, hogy a válság mennyi ideig fog tartani, azonban már most különböző alternatívákkal készülnek, miképp reagáljanak az eseményekre.

(na)

Ezt már olvasta?