Back to top

Egyszerű megoldás

Publikálva: 2023, március 30 - 13:31
Ismét eljött az iskolai beíratások ideje, amikor anya és apa eldöntheti, hogy az óvodát befejező gyermekének milyen alapiskolát választ. Ez az a kor, amikor a fiú vagy lány még jellemzően nem tud beleszólni a döntésbe, s ugyancsak ez az a pillanat, amikor a sikeres tanulmányi úton elindulhat a még mindig játékos kisgyermek.
Egyszerű megoldás

Városunkban a választás még nehezebb, hiszen a felmérések sokasága bizonyította, megyei, de országos szinten is kiváló intézmények működnek Dunaszerdahelyen, persze mindenkinek vannak személyes preferenciái, akár kedvenc tanárai vagy saját tapasztalatai, ami miatt egyik vagy másik iskola előnyt élvez.

Más kérdés, hogy ma már közel sem egyértelmű választás abban a tekintetben sem, hogy milyen tannyelvű iskolába kerül a család kincse. Az anyanyelvi oktatás fontossága relativizálódott, történt ez egy olyan időszakban, amikor az élet minden területén azt látjuk, mennyire fontos, lokálisan és globálisan egyaránt, hogy a kreativitásunk ki tudjon bontakozni. A világ egyre kevésbé szól a megszerzett tudásról, sokkal inkább arról, mennyire vagyunk képesek a körülöttünk zajló eseményeket elég gyorsan megérteni és feldolgozni.

Ehhez leginkább az szükséges, hogy biztos alapok mellett tudjuk szabadjára engedni a bennünk rejlő képességeket. A legtöbb szülő erre vágyik gyermeke kapcsán is, hiszen 20-30 évvel ezelőtt még kisiskolásként egy másik megközelítés mellett szívta vagy éppen biflázta magába a tananyagot. Más kérdés, hogy mennyire tud kiteljesedni egy olyan diák, amelynek minden nap nem az anyanyelvén mondják el a nevét, idegen nyelven kell szólítania a barátait, s egyúttal megérteni rengeteg információt.

Igen, tudom a választ. Megtanulja, elfogadja, ahogy annyi mindent az életben, de vélhetően ez legkevésbé fog szólni az önmegvalósításról, inkább a megfelelési kényszerről. Így indulva is óriási teljesítményeket vagyunk képesek elérni, csak a gyermek egyéniségének fejlődése szempontjából sokkal természetesebb, ha nem a megfeleléssel, hanem a tehetségének kibontakozásával kell nap mint nap foglalkoznia,

azt pedig a saját anyanyelvén a legegyszerűbb.

Rajkovics Péter

Ezt már olvasta?

Cookies