Jelenlegi hely

Egyre nagyobb az igény a szaktudás iránt

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, január 31 - 14:13 | Színes
Szlovákiában az egyre égetőbbé váló szakképzet munkaerőhiány fokozódó keresletet generál a szakközépiskolák végzősei iránt.
Egyre nagyobb az igény a szaktudás iránt

A cégek is változtattak a meghirdetett feltételeiken, a jövőbeli dolgozóiktól már nem feltétlenül követelik meg, hogy rendelkezzenek hosszabb időtartalmú szakmai gyakorlattal. Wincott People ügynökség nem rég végzett felmérésének eredményeiből az is kiderül, hogy jó eséllyel helyezkedhetnek el a munkapiacon a szakközépiskolák végzősei, s a megfelelő szakmai gyakorlat elsajátítása esetén többet keresnek, mint a főiskolát végzett fiatalok.

„Már hosszabb ideje legnagyobb kereslet a szakközépiskolát végzettek iránt a gépiparban és a járműgyártási szektorban jelentkezik. A logisztikai társaságok, közlekedési vállatok, raktározást végző cégek és a kiskereskedelem is fokozott mértékben keresi ezeket a fiatalokat" – ismertette Adrian Suchánek, a Wincott People ügynökség személyzeti igazgatója.

A cégek nem tudják betölteni az olyan szakképzett munkaerőt igénylő pozícióikat, mint például a fémmegmunkáló szakmunkás, villanyszerelő, hegesztő, gépszerelő, minőségi ellenőr, felületkezelő, CNC programozó és gépkezelő. „Ha a fiatal a szakközépiskola valamelyik, az említett szakmákhoz közeli szakát választja, nagy az esélye arra, hogy az iskola elvégzése után jó munkaajánlatot kap. Az említett szakmák iránti kereslet egész biztos 4 év után is hatalmas lesz" - hangsúlyozta Suchánek.

Sokszor jobban megéri egy kvalifikált manuális szakmát választani, mint mindenáron gimnáziumba menni, majd elvégezni valamelyik népszerű, de a gyakorlatban perspektívával nem kecsegtető főiskolai szakot. Például egy Besztercebányán a Bél Mátyás Egyetem Pedagógiai Karán végzett diák a statisztikák szerint havi 671 eurót keres, azonos kar esetében a Rózsahegyi Egyetemen ez 690 euró. Lényegesen többet nem keresnek a más szakon végzettek sem, így a szociális munkás, a bölcsészet, a menedzsment és a közigazgatás szakok végzősei is hasonló cipőben járnak.

Az érem másik oldalát vizsgálva azt látható, hogy a CNC gépkezelő vagy programozó gond nélkül megkeres havi bruttó 900 eurót, hasonló keresettel számolhatnak a hegesztők, villanyszerelők és a gépkezelők. Arra is rámutatott Suchánek, hogy ezzel egy időben csökken az igény alacsonyan kvalifikált középiskolai szakok végzősei iránt. Az élő munkaerő szerepét egyre nagyobb mértékben a robotok veszik át.

„Ezeket a tényezőket nem szabad alábecsülni, és a középiskola kiválasztásánál mérlegelni kell azt is, hogy az iskolán megszerzett tudás a gyakorlatban milyen munkához és keresethez juttathatja a végzőst. A döntésben ne befolyásoljanak minket az érzelmek és a baráti társaság" – összegezte jó tanácsait Suchánek.

A konkrét szak kiválasztás előtt tanácsos azt is mérlegelni, hogy az adott iskola, hogyan működik együtt a régió munkaadóival.

Forrás: gazdasag.sk

Címkék: oktatás