Back to top

Egyensúlyban a hajóval, egyensúlyban magunkkal

Publikálva: 2020, március 4 - 16:22
Az idei harmadik VándorLáss-esten is olyan előadót köszönthettünk, aki világra szóló különlegességgel írta be nevét a sportkrónikákba. Kedden este a Földet vitorlással egyedül megkerülő vitorlázó, Méder Áron jött el Dunaszerdahelyre.
Egyensúlyban a hajóval, egyensúlyban magunkkal

Ahogy az szokássá vált, Kovács „Kovi” Zoltán köszöntötte a vendéget, illetve az ezúttal is nagy számban érkezett közönséget, majd a VándorLáss utóbbi időszakban megszervezett túráiról szólt. Múlt vasárnap már a hetedik olyan túrát teljesítették, amelyre tetszőleges részvételi díjjal regisztráltak a résztvevők. Ez a típusú szervezés lehetővé teszi a csoportos túrázást azoknak is, akik esetleg nem engedhetnének meg maguknak egy drágább kirándulást. A közeljövőben is tervben van több ilyen út - akit érdekel, annak ajánlott feliratkozni a csoport hírlevelére, vagy követni a VándorLáss közösségi oldalát.

Méder Áron már másodszor vendégeskedett dunaszerdahelyi VándorLáss-esten. Ezúttal nem kizárólag a 2006-2009-ben teljesített Föld körüli útjáról ejtett szót, hanem az azóta átélt versenyekről is szólt, érdekes tapasztalatokat osztott meg az érdeklődőkkel.

Természetesen Karináról, az 1970-ben épített tavi vitorlásról is mesélt, mellyel a hároméves utat teljesítette. A hajót saját kezűleg tette használhatóvá, majd a Dunán kipróbálva ismerkedett vele, hogy könnyen tudja kezelni, ismerje annyira, hogy akár egyedül, a nagy víz kellős közepén is képes legyen megjavítani.

Beszélt arról, milyen volt 30-40 napos szakaszokat egyedül, az óceán közepén tölteni, vagy éppen hónapokat tölteni a megfelelő időjárási körülményekre várva a szárazföldön.  Mesélt a megfelelő áramlatok és szelek felhasználásáról, a szél nélküli napokról, árboctörésről, vagy éppen arról, hogy ivóvizet spórolva miként mosta ruháit a nyílt óceán vízében.

Számára mindig fontos az egyensúly. Egyensúlyban kell lennie a hajó sebességének és a biztonságos haladásnak, de egyensúlyban kell lennie a hajót irányító embernek is - önmagával, és a járművével egyaránt. Erre az egyensúlyra törekedett a későbbi versenyei során, ahogy a rövidebb túrái alatt is.

Persze ez nem csak előadás, mesedélután volt, hiszen Áron örömmel válaszolt a nézők kérdéseire is. Kérdésre válaszolva mondta el azt is, hogy 10 évesen kezdett vitorlázni, majd viccesen megjegyezte, hogy akár 12 évesen is bele lehet vágni ilyen kalandba. Komolyra fordítva a szót azonban azt is megtudtuk tőle, hogy oktatói pályafutása során már 70 éves tanítványa is volt - szóval ez is egy olyan sport, amit szinte bármikor el lehet kezdeni.

Az est során a hamarosan bemutatásra kerülő dokumentumfilmje előzetesét is láthatta a közönség, melyet a tervek szerint áprilistól nézhetnek meg a világhálón.

Kovi az előadás végén azt is elmondta, már ismert a következő est időpontja; április 14-én Szőnyi Ferenc triatlonista látogat el Dunaszerdahelyre, a VándorLáss-estre.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Címkék: VándorLáss