Jelenlegi hely

Egyelőre nincs készen a koronavírus ellenszere

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, február 6 - 13:51 | Színes
Kínai sajtóértesülésekre hivatkozva a Magyar Távirati Iroda is beszámolt róla, hogy a Csöcsiangi Egyetem kutatói hatékony gyógyszert találtak a koronavírusos megbetegedések kezelésére. Az Egészségügyi Világszervezet az óta közleményben cáfolta az értesülést.
Egyelőre nincs készen a koronavírus ellenszere

Ráadásul nem csak ezt. A WHO  a brit Sky News értesüléseit is cáfolta, a tévé pár napja arról számolt be, hogy lassan a védőoltás is elkészül. Tarik Jasarevic szóvivő azt nyilatkozta, a kutatóknak általában évekbe telik mire egy-egy hasonló betegséggel szemben hatékony védőoltást fejlesztenek ki, valamit kiemelte, a 2019-nCov néven futó vírus ellen még nincsenek igazán hatékony terápiák.

A szakértők úgy vélik, gyakorlatilag kizárható, hogy júniusnál hamarabb elinduljon a vakcina embereken való tesztelése, és még onnantól is hónapokba telhet, mire a piacra kerül a védőoltás.

Jelenleg a betegség kezelése más, korábban használt antivirális szerekkel történik, ezek hatékonysága azonban változó. Ugyan akad már olyan amerikai gyógyszergyár, amely fertőzött kínai betegeken új szert próbált ki, de a kísérletek még nagyon korai szakaszban vannak.

Az egyik kínai televízió pedig arról számolt be, bebizonyosodott, hogy a várandós anyák képesek átadni a vírust még meg nem született gyermeküknek. Február 2-án egy fertőzött nő gyermeknek adott életet, az újszülöttről pedig 30 óra múlva kiderült, megfertőződött a koronavírussal.

Az óév utolsó napján kezdődött járványnak világszerte majd' 500 áldozata van, a fertőzöttek száma eléri a 25 ezret. A betegség már húsz különböző országban felbukkant az utóbbi hetekben.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója bejelentette, a szervezetnek mintegy 675 milliárd dollára van szüksége a következő három hónapban ahhoz, hogy eredményesen vegyék fel a harcot az egyre súlyosbodó járvánnyal. mint mondta, habár az összeg magasnak tűnik, ez csak töredéke annak, amivel akkor kell számolniuk, ha nem sikerül időben és hatékonyan megfékezni a betegséget. A WHO 250 ezer, a betegség szűrésére alkalmas tesztkészletet küld szét mintegy hetven labornak világszerte, ezen felül félmillió arcmaszkot és 350 ezer pár orvosi kesztyűt adományoz a betegséggel sújtott országoknak.

Forrás: ma7.sk, index.hu

Címkék: koronavírus