Back to top

Egy ifjú hölgy születésnapját ünnepeltük

Publikálva: 2019, július 6 - 14:32
Az idén 25 éve annak, hogy Dunaszerdahelyen termékeny talajra talált Luzsicza Lajos azon gondolata, hogy létrejöjjön egy képzőművészeti gyűjtemény, amelyben kortárs magyar alkotók művei szerepelnek - mondta Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria vezetője a Vermes-villában működő intézmény jubileumi ünnepségén.
Egy ifjú hölgy születésnapját ünnepeltük

Az alapítóknak, a galéria vezetőinek, az alkalmazottaknak, minden segítőnek és természetesen az alkotásokat adományozó művészeknek is járnak a hála szavai, hogy a 25 éve megszületett elhatározást a Vermes-villa patinás épületében ünnepelhettük péntek este. A galéria vezetője ünnepi bevezetőjében arról is beszámolt, hogy mára ezer fölé emelkedett a galéria tulajdonában lévő alkotások száma, a múlt év végén készített leltár szerint 1012 darab alkotást birtokol a KMG. A gyűjtemény pedig ma is gyarapodik, hiszen az évente megrendezett művésztelep munkáiból az alkotók továbbra is adományoznak.

Ünneplésre adott okot maga a művésztelep is, hiszen az 20 éve indult el, így szintén kerek jubileumot ünnepelt. És ahogy Iván Péter elmondta, az ünnepelni valók közt említhetjük a KMG most bemutatott új, ötödik katalógusát is.

A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere ifjú hölgynek nevezte az idén 25 éves galériát. „A test, amelyben lakozik, ugyan elmúlt 110 éves, de a lelke mégis fiatal; és hiszem, hogy örökké fiatal is marad” - mondta városunk alpolgármestere. Büszkeséggel tölti el az itt lakókat a megléte, hiszen születése óta ismert és elismert intézményről van szó, amelynek „évről-évre egyre több kérője akad, egyre többen szeretnének vele egy hónap erejéig kapcsolatban lenni”, azaz kiállítótermeiben bemutatkozni. A. Szabó László köszönetét fejezte ki az alapítóknak, a művészeknek, akik értéket hoznak ide, és minden segítőnek, aki kiveszi részét a galéria körüli munkákból.

Varga-Amár László, aki alapítója volt a dunaszerdahelyi művésztelepnek, a mostani jubileumi kiállítás kapcsán elmondta, ügyelt arra, hogy a magyar művészeti élet jelentős képviselőinek munkái kerüljenek a falak közé. A galéria birtokában lévő alkotások válogatása mellett a most befejeződött művésztelep alkotásaiból is kerültek ide művek, mindenkitől 2-2 darab, amelyekből az egyik alkotás szintén a Kortárs Magyar Galéria tulajdonába kerül.

Cs. Tóth János, művészeti író megnyitójában kielemte, hogy az eltelt 25 év azt igazolja, hogy az alapítók jól átgondolták, világosan megfogalmazták a galéria misszióját. „A dunaszerdahelyi kiállítóhely egyértelműen leszögezi és fel is meri vállalni, hogy kizárólag kortárs és magyar művészettel foglalkozik. Dunaszerdahely önkormányzata és az alapításban bábáskodó Luzsicza Lajos kezdetekben megjelölt koncepciója 25 év után valósággá vált, és még nagy jövő áll a galéria előtt” - mondta az író. Köszöntő szavai után egy-egy mondattal bemutatta a jelenlegi művésztelep alkotóit, alkotásait.

A köszöntő szavak után, a közönség örömére, a Black&White zenekar adott csodálatos koncertet a galéria tiszteletére.

Tekintsék meg Képgalériánkat

Szöveg és képek: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies