Jelenlegi hely

Egy gazdasági elemző szerint jelentősen javulhatna a kórházakban a helyzet, ha a 80 évnél idősebb embereket beoltanák

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2021, január 12 - 18:12 | Hírek
A szlovák kórházakra nehezedő nyomás jelentősen csökkenne, ha a 80 éves és idősebb embereket első körben beoltanák. Belőlük 185 ezer van az országban.
Egy gazdasági elemző szerint jelentősen javulhatna a kórházakban a helyzet, ha a 80 évnél idősebb embereket beoltanák

A TASR hírügynökséget Martin Šuster, gazdasági elemző tájékoztatta. Hangsúlyozta, az oltásnak az a célja, hogy a lehető legtöbb emberéletet megmentsék. Elmondása szerint jelenleg ez az egyetlen kiút a koronavírus-járványból.

Šuster szerint a jóváhagyott oltási stratégia nyitott, folyamatosan lehet frissíteni vagy kiegészíteni. A szakember szerint azt kell megvizsgálni, hogyan lehet minél több életet megmenteni a lehető legrövidebb idő alatt.

Szerinte Szlovákiában a 80 év felettiek teszik ki a koronavírus-áldozatok 42 százalékát. Ezért ha meg tudnánk védeni őket, akkor legalább 40 százalékkal csökkennének a halálozások.

Rámutatott, hogy jelenleg az egészségügyi dolgozókat oltják be, akik körülbelül 80 ezren vannak, de a szociális ellátó otthonokban dolgozók vagy a helyi szociális munkások tömeges oltása is már zajlik.

Hangsúlyozza, kiemelten fontos, hogy a 80 feletti emberek előnyt kapjanak.

Ha őket például január végén vagy február elején beoltanák, akkor jelentősen csökkenne a kórházakra nehezedő nyomás – mondja a szakember.

A halálozások számának csökkenése február végén és március elején tükröződne vissza. Elmondása szerint a 70 év körüliek is viszonylag veszélyeztetettek, a halálozási arányuk 33 százalék körül mozog. Ez azonban már egy nagyobb, körülbelül 391 000 emberből álló csoport.

Az elemző úgy véli, hogy ebben a korcsoportban annak alapján kell meghatározni az elsőbbséget, hogy milyen egyéb diagnózisokat preferálnának az oltás során, mivel a súlyosabb krónikus betegségek sokkal jobban növelik a halálozás kockázatát.

Elmondása szerint ezek a diagnózisok az oltási stratégiában részletesen meg vannak nevezve,

két fontos csoportot azonban hiányol: a Down szindrómás betegeket és a tuberkulózisos betegeket, ők rizikós páciensnek számítanak. Nagyjából 5000 emberről van szó.

Szerinte továbbra is az a nagy kérdés, hogy elhalasztjuk-e az oltások második adagját, mivel nincs sok oltóanyag, és inkább arra koncentrálunk, hogy minél több ember legyen beoltva. Az elemző szerint ez a döntés attól is függ, hogy az oltóanyagot milyen gyorsan szállítják le.

Šuster érti az egészségügyi minisztérium óvatos megközelítését is,

miszerint akiket már először beoltottak, azoknak meg kell kapniuk a második adagot is.

A legmegfelelőbbnek azt tartaná, ha az egészségügyi szakemberek beoltását egyelőre felfüggesztenék, s helyettük a 80 fölöttieket, majd pedig a 70 évnél idősebbeket oltanák be. Utána következnének a kritikus infrastruktúrában dolgozók, például a rendőrök, a katonák és az erőművekben dolgozó személyek. Őket követhetik a tanárok és végül a lakosság többi része.

Optimális esetben a 65 év alatti egészséges embereket csak húsvétra olthatnák be. A nagy kérdés, hogy 2021 év első felében lesz-e elegendő vakcina, mert ha nem, akkor az egészséges emberek csak ősszel kerülhetnek sorra.

ma7